„Riik ei tõsta kaevanduslimiiti ehkki me (VKG - toim.) võiksime ise kaevandada. Samas sunnitakse meid ostma Eesti Energialt põlevkivi 2,5 korda kallimalt, kui nad oma ettevõtetele müüvad. Sellel teemal võitleme täna Eesti Energiaga konkurentsiametis," ütles VKG juht Priit Rohumaa Ärilehele.

„Eesti Energial puudub kohustus oma konkurendile põlevkivi edasi müüa. VKG tahab saada Eesti Energialt kivi odavamalt, kui on see väärtus, mida me ise suudame meile lubadega ettenähtud põlevkivi  kasutades luua. Põlevkivi müümine odavamalt tähendaks Eesti Energiale kahjulikku tehingut, mille tulemusena kannatab riik ja maksumaksjad," ütles Eliis Vennik selle peale.

Venniku sõnul on oluline teada ka seda, et hinna juures on määrav põlevkivi kvaliteet ehk mida müüakse VKGle ning mida kasutatakse Narva elektrijaamades. See on väga erinev.

„VKG vajab suurematükilist ning õlirikkamat osa põlevkivist, mis on paratamatult ka kõrgema omahinnaga. Eesti Energia kontserni ettevõtted vajavad  lõpptoodangu, õli ja elektri, tootmiseks vaid peene fraktsiooniga põlevkivi ehk peenkivi, VKG seevastu ostab meilt aga suurema fraktsiooniga põlevkivi ehk tükikivi. Lisaks põlevkivi suurusele, on erinev ka nende kalorsus - tükikivi on suurema energiasisaldusega kui peenkivi. Näiteks Eesti Energia Õlitööstusele müüdava peenkivi kalorsus on 8,4 MJ/kg, VKG-le müüdava tükikivi kalorsus aga 11,4 MJ/kg kohta. Kõikidel nendel asjaoludel on suur roll müüdava põlevkivi hinnaerinevuses," ütles Vennik.