Piloottehase esimesed testid viiakse läbi Eesti põlevkiviga, esimene õli on Eesti põlevkivist toodetud. Lähitulevikus algavad ka katsetused Utah´ ja Jordaania põlevkividega, teatas Eesti Energia.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul on piloottehase eesmärk katsetada Enefit-tehnoloogiat erinevat tüüpi põlevkivide töötlemisel, koguda andmeid tehnoloogia kohandamiseks ning toota põlevkiviõli proovipartiisid analüüside läbiviimiseks.

„Piloottehase avamine on arendusprojektide jaoks väga tähtis verstapost. Nii Jordaania kui Utah` põlevkivist oleme ka väiksemas katseseadmes õli juba tootnud, ent mida suurem on seade, seda tõetruum on ka katse tulemus. Saame nende andmete põhjal hinnata, milliseid arendusi on tehnoloogias selle erinevatele põlevkividele kohandamiseks tarvis teha. Piloottehas suurendab ka oluliselt meie võimekust pakkuda Enefit-tehnoloogiat klientidele üle maailma,“ ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Piloottehase projekteerimine algas 2010. aastal, ehituse ettevalmistus 2012. aasta alguses. Piloottehas kasutab tunnis põlevkiviõli tootmiseks kuni 300 kg põlevkivi.

Saksamaal Frankfurdis asub Eesti Energia ja tehnoloogiaettevõtte Outotec ühisettevõte Enefit Outotec Technology. Üheksa töötajaga ettevõte asutati 2009. aastal.