Ettevõtmine sai alguse paar aastat tagasi hoopis freespinkidest. „Mul oli vaja juriidilist keha freespingi müümiseks. Läksin siis Kersti juurde jutuga, kas ta saab mind natukene aidata firma loomise juures, sest see oli mulle täiesti võõras maailm,” räägib EDM-is tootearenduse eest vastutav Matis Averin, kuidas kaks täiesti erineva taustaga noort kokku said ja oma firma tegid.

Matis vastutab kõige eest, mis puudutab masinate ehitamist, ning majandusteaduskonna taustaga Kersti Vatteri valitsusala on müük ja rahaasjad. „Me oleme ilmselgelt erineva kompetentsiga. Matis ehitab masinaid ning raamatupidamine ja muu asjaajamine on minu kaelas,” selgitab Kersti.

EDM-is valmistatud printer maksab umbes 3000 eurot.

Freespingil ja 3D printeril on tehnikavõhikust ajakirjaniku silmis vähe ühist, kuid Matis teeb kiiresti selgeks, et tegelikult on need väga sarnased masinad. Põhiline erinevus on selles, et üks võtab materjali ära, aga teine paneb seda juurde.

Miniatuurse vaasikese valmimiseks kulub EDM Machinery esimese prototüüp 3D printeriga natuke alla kahe tunni.

Ka 3D printereid ei ole sugugi ainult ühte tüüpi. EDM Machinery kasutab oma printerites nn FDM-tehnoloogiat. See tähendab, et detaili valmistamiseks paigaldatakse sulatatud plasti kihthaaval läbi peene otsiku, järgides soovitud mudeli läbilõikeid. Tegemist on kõige levinuma tehnoloogiaga, sest toormaterjal on võrdlemisi odav ja mudeli valmistamine võtab küllaltki vähe aega. Ärilehe külaskäigu ajal valmis masinas paari-kolme sentimeetri kõrgune miniatuurne vaasike.

Peale FDM-tehnoloogia on olemas ka n-ö laserpaagutamine, kus võimsa laseriga sulatatakse kihthaaval plasti, metalli, keraamika või klaasi pulbrit terviklikuks mudeliks. Kolmas levinum meetod on stereolitograafia, mis kasutab printimise toormaterjalina kindla lainepikkusega valguse käes tahkuvat vedelat polümeeri.

3D pliiatsiga joonistatud kolmemõõtmeline mänguauto.

Tartu ülikoolist välja kasvanud EDM Machinery arengus on praegu murranguline aeg, sest just sel nädal valmib neil esimene partii 3D printereid. Tee sinnani ei ole olnud lihtne. Printeri prototüübi valmistamiseks kulus Matisel veidi üle aasta, sest väga palju oli vaja katsetada ja õppida. EDM-is valmistatud printer maksab umbes 3000 eurot, aga sama tehnoloogiat kasutavate printerite hinnad võivad ulatuda 25 000 euroni. Kõige odavamad printerid maksavad alla 200 euro, kuid nende suur miinus on see, et printida on võimalik ainult üks kord.

3D printimist kasutab enamik autotootjaid ja hiinlased on välja printinud isegi maja.
3D-printimine on tänapäeval kuum sõna. Säärast printimist kasutab enamik autotootjaid ja hiinlased on välja printinud isegi maja. Ka meditsiinis kasutatakse seda üha rohkem. Aga 3D-printimine tuleb appi ka siis, kui õnnestub näiteks diivan katki istuda. „Ma ei tea, milles asi, aga igale poole, kuhu ma istun, siis see asi läheb katki. Ükskord juhtus see ilusa moodulitest kokku käiva nahast diivaniga. Seal olid mingid viletsad plastjupid, mis mooduleid koos hoidsid. Ma lahendasin probleemi siis nii, et printisin töö juures uued plastjupid välja,” on Matise sõnul 3D-printimisest kasu ka igapäevaelus.
Mis on 3D-printimine?

Kolmemõõtmelisi asju printiv 3D printer on seade, millega saab CAD-failist (kavandist) tekitada kolmemõõtmelise eseme.

Prinditud detaili saab kasutada prototüübina toote disaini arendamiseks, valuvormide valmistamiseks ja mudelite koostamiseks. Levinuim valmistamismeetod on detailide kasvatamine kihtide kaupa, lisades uut materjali varem paigaldatud kihile. Peamine detailide valmistamise tehnoloogiate erinevus seisneb selles, kuidas materjali kihte üksteise peale paigaldatakse.