Tootmise Ukrainas käivitamisele mõtlevad näiteks särgitootja Sangar ja värvitootja ES-Sadolin. Mõlema firma esindajad osalesid aprillis Kiievis toimunud Eesti äripäevadel.

Sangari tootmisdirektori Merike Piirsalu sõnul ei suuda ettevõtte Eestis paiknevad tsehhid enam kõiki tellimusi rahuldada ja kavas on osa tootmisvõimsusi Eestist välja viia.

Sangariga koostööst huvitatuid oli äripäevadel palju, kuid Piirsalu ütles, et tahab leida mõnd firmat, kes oleks võimeline kvaliteetset allhanget tegema.

Üheks argumendiks on tööjõu hind. Ukrainas teenivad õmblejad vaid 100–130 dollarit kuus.

Eesti suursaadik Ukrainas Paul Lettens ütles, et Ukrainas tegutseb praegu 50–60 Eesti ettevõtet. Iga kuu teisel neljapäeval toimuvatel kogunemistel on tavaliselt kohal 15–20 Eestiga seotud ärimeest. Kuid huvi ja vajadus meie ettevõtluse kohaolekuks on palju suurem.

Näiteks ES-Sadolinil on Ukrainas ärikontaktid juba firma asutamisest peale aastal 1987, viimased viis aastat ollakse kohal eraldi juriidilise firmaga. Sadolini Eesti kommertsdirektor Neeme Tulp sõnas, et loomisel on oma kauplustekett ja otsitakse investeerimisvõimalusi kohalikku värvitootmisse.