Sten Tamkivi sõnul on nii tema, kui paljude teiste tuntud ettevõtjate soov, et andekad Eesti noored saaksid omandada haridust maailma parimates ülikoolides, tuues sel moel Eestisse nii tipptasemel teadmisi kui avatust. Lisaks on annetajate seas ka TransferWise'i, Skype'i, Hansapanga ning LHV asutajaid ja mitmeid teisi edumeelseid eraettevõtjaid. Noore õpetalse stipendium on loodud eraettevõtete, haridus- ja teadusministeeriumi ning SA Archimedes koostöös. Välja antava stipendiumi fondi maht oli tänavu 80 000 eurot, millest poole annetasid eraettevõtjad ja teise poole lisas haridus- ja teadusministeerium.

„Kui tahame olla maailmas konkurentsivõimelised, peame hoolitsema selle eest, et meie noored saaksid võimaluse õppida maailma parimates ülikoolides maailma parimate õppejõudude käe all. Kuid lisaks haridusele võimaldavad taolised ülikoolid omandada veel midagi tänapäeva maailmas väga olulist- avatust ning oskust väärtustada ja teha koostööd erinevate kultuuride ning rahvustega," sõnas stipendiumi üks annetajatest Sten Tamkivi, kes on magistrikraadi omandanud Stanfordi Ülikoolis.

Selleaastased stipendiaadid, keda on oluliselt rohkem kui varasematel aastatel, suunduvad enamjaolt õppima mainekatesse Suurbritannia ülikoolidesse nagu University of Cambridge, University of Edinburgh ja Oxford University. Lisaks minnakse õppima Soome, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide ülikoolidesse.

Noored, kes sel aastal pälvisid 4000 euro suuruse stipendiumi, on pärit koolidest üle Eesti. Tallinna ja Tartu koolide kõrval on esindatud näiteks Narva, Kärdla ja Kuressaare. Ka erialavalik on väga mitmekesine, ulatudes füüsikast, matemaatikast ja inseneriteadustest koorijuhtimise, kirikumuusika ja draamaõpingute ning rahvusvaheliste suheteni. Stipendiume jagatakse lootuses, et omandatud tarkusi rakendatakse pärast õpingute lõppu Eesti hüvanguks.

"Saada noorelt kätte rahvusvaheline kogemus on väga kõva konkurentsieelis," sõnas Skype'i esimene töötaja ja TransferWise'i asutaja Taavet Hinrikus, kes on magistrikraadi omandanud ühes maailma hinnatuimas majandusülikoolis INSEAD. "Lisaks inspireerivale keskkonnale annavad taolised ülikoolid kontaktivõrgustiku, millele edaspidi toetuda."

Stipendiaatide nimekirjaga saab tutvuda noore õpetlase stipendiumi kodulehel.

Stipendiumi toetajate seas on Sten Tamkivi, Taavet Hinrikus, Kristo Käärmann, Rain Lõhmus, Indrek Neivelt, Erkki Raasuke, Andres Viisemann, Ahti Heinla. Sel aastal lisandus stipendiumi suurimate toetajate hulka AS Starman, ettevõtja Peeter Kerni mälestuseks. Suur hulk annetajatest on ka ise lõpetanud mõne maailma tippülikooli.