Li­gi sa­da aas­tat ta­ga­si, kui asu­ta­ti E-Pii­ma eelk­äi­ja Põlt­sa­maa meie­rei, ei osa­nud kee­gi und­ki nä­ha, et ho­bu­vank­ri­ga rin­gi lo­gis­ta­va pii­ma­me­he ase­me­le as­tu­vad äri­me­hed, kel­le edu mõju­tab näi­teks dol­la­ri­kurss.

E-Piim põru­tab täiel au­rul tead­ma­tus­se. Ees­ti tun­tuim juus­tutöös­tus too­dab vii­mas­tel päe­va­del lao­riiu­li­te­le pii­ma­pulb­rit ja võid. Mõle­mad ai­ned säi­li­vad kaua ja asen­da­vad ra­ha puu­du­mi­sel fi­nants­va­hen­deid. „Vab­ri­kut väl­ja lüli­ta­da ei saa,” ütleb E-Pii­ma juht Jaa­nus Mu­ra­kas.

E-Piim on va­li­nud oma te­ge­vu­se aren­da­mi­se põhi­suu­naks eks­por­di ja kui toi­duai­ne­te hin­nad maail­ma­tu­rul al­la käi­vad, kan­na­tab ka te­ma. Nüüd kob­ru­ta­val üle­maailm­sel fi­nantsk­rii­sil on aga täies­ti uus vär­ving. Näib, et maailm just­kui toi­tuks­ki üks­nes abst­rakt­se­test fi­nants­va­hen­di­test, sest kui fi­nants­tee­nus­te turg ku­kub, po­le ka toi­duai­neid võima­lik müüa.

Tä­na­vu­ne aas­ta ki­pub E-Pii­ma­le ku­ju­ne­ma mul­lu­se pöörd­pil­diks. Eel­mi­ne aas­ta oli vä­ga hea, sest pii­ma­too­de­te hin­nad ai­na tõusid. Üha kas­vav hu­vi biokütus­te toot­mi­se vas­tu an­dis loo­tust põllu­ma­jan­dus­saa­dus­te eda­si­seks kal­li­ne­mi­seks.

Amee­ri­ka dol­la­ri nõrk kurss tõstis uue maail­ma eks­por­di-võimet ja uju­tas Eu­roo­pa tu­rud oda­va kau­ba­ga üle. Põllu­me­he sel­ga ehi­ta­tud toi­duai­neä­ri tüürib oma alu­mi­se ot­sa­ga va­naaeg­se na­tu­raal­ma­jan­du­se poo­le. Vars­ti po­le toi­duai­netöös­tu­sel enam ra­ha ku­sa­gilt võtta ja põllu­me­hel pii­ma ku­hu­gi pan­na.

E-Piim peab oma eel­la­seks 1910. aas­tal asu­ta­tud Põlt­sa­maa meie­reid. En­dis­test toot­mis­baa­si­dest, ka­pi­ta­li jär­je­pi­de­vu­sest po­le aga mi­da­gi säi­li­nud. Et­te-võtte toot­mist­seh­hist võib lei­da küll mõne ju­pi pak­su ki­vi­sei­na, kuid po­le kin­del, kas te­ge­mist on just tüki­ga va­nast meie­reist.