Euroopa keskkonnasõbralike konkursile esitatud kandidaadid WERROWOOL ja AusDesign on Eesti keskkonnasõbralike ettevõtete konkursi mullused võitjad ning pälvinud kiitust ka rahvusvahelisel tasandil.

„Konkurss Euroopa parimate seas oli varasemast tihedam, sest kandidaatide tase on oluliselt tõusnud. Siiski õnnestus kahel Eesti ettevõttel teiste seas silma paista ning jõuda parimate sekka,“ kommenteeris žürii liige ja Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus.

Konkursile esitati kokku üle 150 kandidaadi, kellest valiti parimate sekka 16 nominenti kümnest riigist. Eestil oli au jõuda parimate sekka lausa kahe ettevõttega.

Keskkonnajuhtimise kategoorias jõudis nelja parima sekka Eesti tselluvilla tootja OÜ WERROWOOL, kes toodab Eesti paberijäätmetest keskkonna- ja tervisesõbralikku ning innovaatilist soojustusmaterjali.
„Oleme väga tänulikud, et Eestil läks konkursil hästi. Kogesime sel teekonnal, kuidas Euroopa Komisjon ja riikide valitsused toetavad tegevuste ja vahenditega keskkonnamõju vähendamise seotud ettevõtlust. Ettevõtted, eriti just väikesed, peaksid pakutavat tuge ja tunnustust innukamalt oma tegevuse edendamiseks kasutama, et ühendada ettevõtte kasumlikkus keskkonnahoiuga. Tunnustus kasvatab indu,“ kommenteeris OÜ WERROWOOL müügi- ja arendusjuht Ivar Heinola.

OÜ WERROWOOL paistis silma läbimõeldud keskkonnajuhtimise poolest, mille tõenduseks on neil EMAS keskkonnajuhtimissüsteemi tunnistus. Toote väljatöötamise kandvaks ideeks oli terve tootmistsükli keskkonnasäästlikkus, alates toormaterjali (vanapaberijäätmete) varumisest, kuni toote käitlemiseni elutsükli lõpus. Tselluvilla tootmiseks kulub umbes 30 korda vähem energiat võrreldes kivi- ja klaasvilla tootmisega.

Rahvusvahelise koostöö kategoorias jõudis kolme parima sekka rõivatööstuse jääkide taaskasutaja OÜ AusDesign, kes toodab Eestis uusi rõivaid Bangladeshi rõivatööstuse ületoodangust, et vähendada suurtootmise keskkonnamõju. Iga selliselt valminud rõiva puhul jääb kasutamata 91 protsenti vett ja 86 protsenti energiat võrreldes sarnase, uuest materjalist valminud tootega. Tootmisjääkide maht väheneb poole võrra.

„Kui vaadata, mis suunal ettevõtlus Euroopas liigub, siis on selge, et meie haridussüsteem ja ettevõtted peavad kiiremas korras ennast kurssi viima inglisekeelsete mõistetega "circular economy", "upcycling" ja "transparency",“ kommenteeris ettevõtte omanik ja disainer Reet Aus, kes on saadud tunnustusega väga rahul.

Tänavune Eesti keskkonnasõbralike ettevõtete konkurss on veel käimas. Kuni 7. jaanuarini saab Keskkonnaministeeriumile esitada kandidaate 2014. aasta keskkonnasõbralike ettevõtete tunnustamiseks. Konkursile oodatakse eeskujulikke ettevõtteid ning organisatsioone, kes hoolivad keskkonnast meie ümber ja hoolitsevad selle eest, et ka teised seda teeksid. Samuti saab veel kuni käesoleva nädala lõpuni esitada kandidaate Aasta keskkonnateo auhinnale.