Neljanda aprilli seisuga on tegutsevatest ettevõtetest suurim maksuvõlglane — ligi sada miljonit krooni — kütusemüügiga tegelev OÜ Fostis Trading. Enamiku ettevõtte maksuvõlast moodustab käibemaks, mida on veidi üle 91 miljoni krooni. Ülejäänu moodustab ettevõtte tulumaks alates 2000. aastast. OÜ Fostis Trading juhatuse liikmelt Alvar Varendilt kommentaari saada ei õnnestunud.

Alkoholitootja Onistari maksuvõlast suurima osa, ligi 30 miljonit krooni, moodustab õigel ajal tasumata jäänud alkoholi aktsiisimaks. Lisaks sellele on Onistaril tasumata osa käibe- ja tulumaksust. Võlale lisandub pidevalt suurenev intress. Märtsi lõpus ei olnud ettevõtte juhid veel kindlad, kas firma likvideerida, lasta pankrotti või otsida lahendusi edasiseks tegutsemiseks.

Varem on ettevõtte omanik Igor Savenkov tõdenud, et maksuvõlga vähendatakse võimete kohaselt.

Lennureise korraldanud AS-i Enimex 4,2 miljoni kroonisest maksuvõlast ligi poole moodustab sotsiaalmaks. “Võlg tekkis 2007. aastal, kui olime sunnitud korraga koondama 80 inimest, kuna meie kommertstegevusluba peatati lõplikult,” tõdes Enimexi peadirektor Andrei Kislõi.

Tema sõnul on ettevõte kahe lennuki müügist saadud summadega praeguseks suutnud juba osa võlast kustutada. “Plaanime maha müüa ka kõik ülejäänud lennukid,” lisas Kislõi.

AS-il B.W.T King, millele kuuluvad jalatsikauplused Walking ja Trendexpress, moodustab maksuvõlast üle poole, 3,3 miljonit krooni, tasumata käibemaks. Võlast ülejäänu moodustavad sotsiaalmaks, tulumaks, töötuskindlustusmaksed ning raskeveokimaks.

Riiete ja jalatsite müügiga tegelevaid ettevõtteid kuulub nimistusse veel teisigi. Spordirõivaste müüja AS-i Sportland Eesti maksuvõla puhul on Sportland Eesti juhatuse liikme ja Sportland International Groupi tegevjuhi Karin Türki sõnul tegemist lühiajalise maksuvõlaga, mille tasumise graafik on maksuametiga kooskõlastatud.

Pankrotistunud ettevõtete hulgas on suurim maksuvõlg, üle 139 miljoni krooni, kütusemüügiga tegelenud OÜ-l Saltreks.

Maksuameti tulude osakonna juhataja Kerly Lillemetsa sõnul ei ole maksuamet viimaste aastate jooksul maksuvõlgade kogusumma puhul hüppelisi muutusi täheldanud.

“Võlasumma on erinevatel ajahetkedel olnud püsivalt kolme kuni nelja miljardi krooni piires,” tõdes Lillemets.

Maksuameti andmeil on paljud ettevõtted maksude tasumisega viivitanud juba aastaid.

31. märtsi seisuga oli maksuametil ligi 152 800 maksuvõlglast ning põhimaksu võlg moodustas 3,5 miljardit krooni. Summa hulka pole arvestatud trahve, tsiviilhagisid ja muid tasusid ega intresse.

Lillemetsa sõnul leidub järjepidevalt äriühinguid, kelle maksuvõlg ulatub kümnetesse miljonitesse kroonidesse.