Aasta 2012 juhtus ühes metallisulatustehases Tallinnas väike äpardus - töödejuhatajal ei õnnestunud täpselt järgida protokolli, mille alusel alumiiniumi sulatusahi peaks töötama. Kui ta viimaks oma viga märkas ja ahju välja lülitas, oli vedela ja tulikuuma alumiiniumi kohale tekkinud valge vatjas kiht. See üllatas ettevõtte töötajaid ning igaks juhuks otsustati asja mikroskoobi all uurida, kirjutab Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ajakiri Eurokratt.

Plastik muutub töökindlamaks

„Sa saatana silmamuna, mis see veel on!" kirjeldab ettevõtte ANF Development OÜ värske juht Valery Drognev järgnenud reaktsiooni. „Näha olid sellised kiud, mida keegi maailmas polnud varem tootnud. Kiud olid kasvanud nagu siili okkad, nad olid väga struktureeritud, väga õhukesed ja ei läinud omavahel sassi."

Drogev selgitas, et lisada saab Nafenit - nagu uut materjali kutsuma hakati - paljudele toodetele. Head näited on plastikud, vaigud, betoon või ka klaas, mida saaks Nafeniga muuta tunduvalt töökindlamateks ja vastupidavamateks. Drogev tõi näite, mis peaks olema arusaadav igale inimesele: paljudel on kodus veekeedukannud, mis olulises mahus koosnevad plastikust. Veekeedukannude tootja saaks muuta plastiku töökindlamaks ja vastupidavamaks, kui sellele lisataks näpuotsaga nanomaterjale, näiteks Nafenit. Ja lisada tuleks seda tõesti vähe, vaid 0,5-0,6% kogumassist.

Arenduseks 2,5 miljonit eurot

Programmist Horisont 2020 antakse ettevõttele 2,5 miljonit eurot, et aidata uuenduslikul materjalil laiema hulga tarbijateni jõuda.

Euroopa Liidu programmi Horisont 2020 kaudu toetatakse teadust ja innovatsiooni 80 miljardi euroga. Tegemist on ELi kõigi aegade suurima teadus- ja innovatsiooniprogrammiga ning suur osa rahast on mõeldud väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, et toetada innovaatilisi ja suure kasvupotentsiaaliga väikeettevõtjaid.