Riik küsib 5. juulil toimuval enampakkumisel 80 protsendi haldusfirma AS Eesti Fosforiit aktsiate eest vähemalt 18 miljonit krooni, ülejäänud 20 protsenti kuuluvad võrdselt kahele Venemaa ettevõttele.

"Selle ettevõtte aktsiad tulnuks müüa oluliselt varem," tunnistas Eesti Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet.

Otsus Eesti Fosforiidi erastamiseks valmis Sarneti sõnul juba aasta tagasi. Selleks, et riigile kuuluvad aktsiad oleks vabalt võõrandatavad, oli tarvis teha muudatusi põhikirjas ja esimesel katsel ei andnud majandusministeerium selleks nõusolekut. Varasema põhikirja kohaselt olnuks olemasolevatel aktsionäridel Venemaa tootmiskoondistel Apatit ja Agropromhim aktsiate eelisostuõigus.

Eesti Fosforiidi näol on tegemist ühe esimese ühisettevõttega, millest tänaseks on saanud sisuliselt üle kahekümne tütarfirmaga valdusfirma. "Ettevõte on kas rohkem või vähem seaduslikul teel ise reorganiseerunud ja sellest on saanud hulk ühisettevõtteid," märkis Sarnet.

Eesti Fosforiidi territooriumil ja hoonetes Maardus tegutsevad peale raudtee ja muu infrastruktuuri ka näiteks puidu- ja õmblusfirmad ning laoteenuseid osutavad aktsiaseltsid.

Sarneti sõnul võiks Eesti Fosforiidi baasil ühisettevõtete tegemise ka kohtus vaidlustada, kuid tulemus oleks kaheldav: "Tsiviilseaduse alusel on seda raske teha, sest ühisettevõtte teine pool ei pidanud teadma, et Eesti Fosforiidi juhtkonnal puudusid vastavad volitused. Nõnda võib kohus välja mõista kompensatsiooni, mis võib osutuda suuremaks, kui asi väärt," selgitas ta.

Erastamisagentuur, kaaludes kõiki võimalusi, otsustas lõpuks Eesti Fosforiidi riigile kuuluvate aktsiate müügi kasuks. "Kuna riigile kuulub ettevõttest alla saja protsendi, siis ei saa me seda seda restruktureerida, et müüa üksikuid varasid või osalusi," põhjendas Sarnet tehtud otsust. Ta avaldas lootust, et eraomanik jätkab juba alustatud ümberkorraldusi, võõrandades vähemperspektiivseid osalusi ja arendades tulusamaid.

Erastamisagentuuri peadirektori hinnangul on Eesti Fosforiidi aktsiad piisavalt atraktiivsed ja nende hind võib kujuneda alghinnast tunduvalt kõrgemaks. Vara asukoht Maardus on tema hinnangul soodne nii transiidi- kui ka veoteenuste osutamiseks.

SIRJE NIITRA