Postimees kirjutas mai keskel, et Fok soovib siia rajada veeldatud maagaasi tootmise tehase ning käivitada LNG ekspordi Hiinasse.

Eesti Gaasi suurosanikud Fortum (51%) ja Gazprom (37%) kavatsevad oma osaluse gaasifirmas maha müüa.

Fortumist vastati 14. mail Ärilehele, et börsifirmana ei saa nad kommenteerida turul liikuvaid kuulujutte. „Me ei lükka ümber seda, et Eesti Gaasi ost oli vaheetapp meie äride ümberstruktureeimisel. Küll aga me ei kommenteeri kuulujuttu Eesti Gaasi müügist Hiina ärimehele Thomas Fokile," kommenteeris Fortumi pressiesindaja Karita Kivi.

Eesti Gaasi juhatuse esimees Raul Kotov vastas Ärilehele lühidalt, et Eesti Gaasi juhatus ei saa anda nende küsimuste osas kommentaare.

Eesti Ekspress kirjutas juba selle aasta märtsis, et Fortum on alustanud kõnelusi müümaks oma osalust Eesti Gaasis. Toona aga ei olnud veel selge, kes võiks olla ostja.

Fortumi strateegia näebki ette Eesti gaasiärist väljumist. Selle strateegia raames müüs Soome firma mullu ka osaluse Eesti maagaasi põhivõrgus, mille omanikering oli täpselt samasugune nagu Eesti Gaasis. Fortumi osaluse ostis tookord Eesti riigifirma Elering.

Praegu veel on soomlaste käes on praegu veel gaasifirmas jäme ots - neile kuulub aktsiate kontrollpakk ehk üle 51 protsendi aktsiatest. Vene gaasihiiule Gazprom kuulub 37 protsenti Eesti Gaasi aktsiatest ning Itera Latvijale umbes 10 protsenti.