Põlvamaa Hoiu-Laenuühistu (HLÜ) juhatuse esimees ja Eesti Hoiu-Laenuühistute Liidu (EHLL) juhatuse liige Helle Virt ütles, et hoiuste tagamise fondi loomise eesmärk on ühistute usaldusväärsuse suurendamine.

"Selleks, et kaasata rohkem hoiuseid, on vaja tagada usaldusväärsus, samas on hoiu- laenuühistute väikese arvu ja piiratud rahalise potentsiaali tõttu sellise süsteemi loomine küllaltki keerukas," rääkis ta Koidule.

Hoiu-laenuühistute hoiuseid tagatakse sama suuruses mahus nagu kommertspankades ehk esialgu 40.000 krooni ulatuses, hoiuste tagamise fondi vahendid moodustuvad ühistute sissemaksetest ning Maaelu Edendamise Fondi vahenditest.

"Ja kui kõik peaks minema meie plaanide kohaselt, siis peaks detsembris hoiuste tagamise fond tööd alustama," lisas Virt.

Seni ongi Eesti kümnes hoiu-laenuühistus hoiustamine veel tagasihoidlik, vaatamata isegi sellele, et ühistu pakub ligi kaks korda kõrgemat intressi kui kommertspank. Virdi sõnul sõltub hoiuse intress tähtajast ning ulatub Põlva HLÜs üheksa protsendini, kommertspankades on see tunduvalt madalam.

"Me ei saa väiksemat intressi maksta, kuna inflatsioon ulatub Eestis tänavu pea kuue protsendini ning samuti tuleb meil teenitud intressidelt maksta tulumaks,' sõnas ta.

Sedavõrd kõrge hoiuseintress muudab kõrgeks ka laenuintressi, mis Põlva HLÜs ulatub 20 protsendini. Vaatama sellele on seal aga sõlmitud juba 56 laenulepingut ning keskmine laenu suurus on 15.000 -20.000 krooni. Ühistul on praegu 118 liiget ja ühistu bilansimaht on 1,1 miljonit krooni.