Käesoleva aasta algusest alates on lainepapi, segapaberi ja kilejäätme hind Euroopas langenud varasemaga võrreldes enam kui kaks ja pool korda ning languse lõppu lähikuudel näha ei ole.

“Oleme täna jõudmas olukorda, millega seisime silmitsi viimati 2008. aastal, mil sekundaarsete jäätmete hinnad langesid rekordmadalale,” sõnas Eesti Keskkonnateenuste juhatuse liige Bruno Tammaru.

Peamiseks hindade vabalanguse põhjuseks on 1. märtsist Hiina kehtestatud taaskasutusmaterjali sisseveo keeld, esialgu järgmiseks 10 kuuks. Kuna Hiina on üks suurimaid sihtpunkte, kuhu kogutud materjali Euroopast saadetakse, on sisseveo keeld tekitanud siinsetes tehastes ja tarnijate juures olulise laovaru. Vanapaberi pakkumus ületab oluliselt nõudlust, mistõttu on hinnad vabalanguses. Nii on vanapaberi käitlus ja transpordikulu juba praegu suurem kui materjali eest saadav tulu, mistõttu töötavad jäätmekäitlejad kahjumi piiril.

Bruno Tammaru sõnul on ettevõte asunud juba äriklientidega sõlmitud lepinguid muutma. “Kahjuks ei ole enam Euroopas nõudlust vanapaberile, mistõttu pole meil võimalik ka Eestis kokku kogutavat vanapaberit senise hinnaga edasi müüa,” selgitas Bruno Tammaru. Nõnda ei paku enam jäätmekäitleja kliendile tasu ära antava lahtise vanapaberi eest, mis kindlasti muudab paljude tööstusettevõtete äriplaane.

Bruno Tammaru sõnul võib endine olukord taastuda, kui Hiina taasalustab vanapaberi importi Euroopast, ent sel aastal see kindlasti ei juhtu. “Samas on Hiina Euroopa jäätmekäitlejatele teada andnud, et riigi eesmärk on lõpetada prügi import selle kümnendi lõpuks,” viitas Bruno Tammaru. Tema sõnul on aina enam selge, et Euroopa riigid peavad asuma oma prügile väärtust looma siin samas koha peal.

“Kindlasti ei aga tähenda muutunud turuolukord, et paberi liigiti kogumisel pole enam mõtet - nüüdsest ei too vanapaber lihtsalt enam nii palju tulu kui varem, kuid aitab pakendiettevõttel täita seadusest tulenevaid taaskasutuse määrasid ja liigiti kogutud jäätmetest vabanemise kulu on endiselt oluliselt madalam kui segajäätmete käitlemine,” viitas Bruno Tammaru.

Tema sõnul annab Eesti Keskkonnateenused äriklientidele koheselt teada, kui Hiina sisseveopiirangutes peaksid positiivsed muudatused toimuma.