Kui majanduskriis vähendas Eesti miljardäride hulka kaks korda neljakümne kahelt kahekümne kahele, siis eurole üleminek teeb puhta töö – valuuta muutudes ei jää järele ühtegi.

„Inimesed saavad euro tulekuga võrdsemaks täpselt samuti, nagu seda teeks Keskerakonna propageeritav astmeline tulumaks,” ütles investeerimispankur Rain Lõhmus.

Pärast seda, kui eestlaste varandus jagatakse 31. detsembri öösel 15,646-ga, tunnevad ennast varasemast vaesemana nii Lasnamäe pensionär kui ka Äripäeva mulluste rehkenduste põhjal Eesti rikkaimaks meheks peetav Toomas Annus.

Ehitusettevõtja Annuse va­randuse väärtuse asemel kirjutatakse uuel aastal enam mitte 2,6 miljardit krooni, vaid 169 miljonit eurot.

Annus ise ei soovinud telefoni teel oma staatuse muutumist kommenteerida.

Eesti miljardärid peavad rikaste edetabeleid vaid meelelahutuseks. Nad liigitavad endid tagasihoidlikeks meesteks, keda rikkusest rääkimine pigem häirib kui uhkeks teeb.

Pole aega rahale mõelda

Jõukuselt neljas eestlane, Viru Keemia Grupi suurosanik Priit Piilmann nimetab jutte miljardäridest ja miljonäridest maailma suurlinnade meelelahutuseks. „Moskvas ja New Yorgis peavad inimesed sellest miljardäri-glamuurist palju rohkem kui meil, väikeses Eestis,” lausus Piilmann. „Meie siin ajame tasapisi oma asja. Minul ei ole isegi aega selle peale mõelda, rääkimata tõsiselt võtmisest.”

Piilmanni varandust hinnatakse ligi kahele miljardile kroonile.

„Miljardäri staatus ei tekita ärimehes mingisuguseid erilisi tundeid,” ütles Tallinki suurosanik Kalev Järvelill. „Pigem tekitab ettevõtjate jõukusest rääkimine inimestes paksu verd.”

Järvelille varandust hinnatakse 1,6 miljardi krooni suuruseks.

Miljardärid peavad seni avaldatud rikaste edetabeleid eksitavaks. „Ühelgi edetabelites näidatud ärimehel pole miljardit kodus kapis, samal ajal pole paarkümmend rikkaimat inimest avalikkusele üldse tuntud,” lausus logistikafirma Spacecom omanik Oleg Ossinovski. „Mina ei tunne miljardäri staatuse muutumise pärast mingisugust kurbust, sest see pole mulle tähtis. Mõni võib-olla tahab olla edetabelis ja isegi esimene, kuid mina ei suhtu sellest rääkimisse tõsiselt.”

Ossinovski varanduse väärtust hinnatakse 1,5 miljardile kroonile. Uued, nüüd juba euromiljardärid võivad Eestisse tekkida alles aastate pärast üksnes rahvusvahelistes, Eesti turust sõltumatutes ärivaldkondades. „Eesti on liiga väike, et keegi saaks siin mingis äris monopoolset võimu haarata ja seeläbi miljardäriks tõusta – sellised katsed reguleeritakse poliitiliselt ära,” selgitas Lõhmus, kes figureerib edukalt Eesti rikaste edetabelites. „Kuid eks euro kaotab kiiresti väärtust, mis süstib usku Eesti miljardäri peatsesse tulekusse.”

Ärivaldkonda, milles euromiljardärid küpsevad, on Lõhmuse sõnul raske välja pakkuda. Kuid suurima tõenäosusega võib selleks kujuneda rahvusvaheline finantsvahendus. „Finantsvahendus asub äris kõige lähemal mängurlusele, kus on ühtmoodi võimalikud nii edu kui ka tüssamine,” lisas Lõhmus.

Kommentaar

Voldemar Kolga

Psühholoog

Eesti miljardärid on väga erineva väärtusega, kuid nende enesetunde pärast ei maksa väga muretseda. Itaalias oli liiri kehtimise ajal samuti palju miljardäre, kuid euro ajal on itaallased hakanud varasemast palju paremini elama. Eesti rahvas, samuti meie rikkad, on rahakursi muutustega ära harjunud.

Rääkisin ühe vana eesti mehega, kes ütles, et mäletab oma elu jooksul seitset raha, on nende kõigiga hakkama saanud ning ei karda nüüd enam midagi.

Mina ei usu eriti jutte uutest suurtest investeeringutest. Kuid üks on selge: rahva enesetundele mõjub euro väga hästi. Nüüd tekkib meil psühholoogiline ühistunne nende kaugete rahvastega, kes eurot kasutavad ja kellest paljud eestlased varem midagi kuulnudki polnud. See ühistunne sisaldab igal juhul palju head, sest annab julgust eluraskustele vastu astuda.

Eesti miljardärid. Äripäeva rikaste TOP 22

Eesti rikkaimate varanduse väärtus miljardites kroonides

1. Toomas Annus 2,6

2. Fjodor Berman 2,5

3. Enn Pant 2,0

4. Priit Piilmann 1,9

5. Urmas Sõõrumaa 1,9

6. Marcel Vichmann 1,8

7. Maksim Liksutov 1,7

8. Sergei Glinka 1,7

9. Margus Reinsalu 1,7

10. Ain Hanschmidt 1,7

11. Margus Kangro 1,6

12. Kalev Järvelill 1,6

13. Valeri Kovalenko 1,5

14. Oleg Ossinovski 1,5

15. Toonart Rääsk 1,4

16. Igor Izraeljan 1,4

17. Margus Linnamäe 1,3

18. Hans H. Luik 1,3

19. Anatoli Kanajev 1,2

20. Mihhail Gnidin 1,1

21. Hillar Teder 1,1

22. Joakim Helenius 1,1