„Eesti argumendid on tugevad. Me leiame, et seni on meile liiga tehtud,“ kommenteeris peaminister Taavi Rõivas neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil.

Kui kaua Euroopa Kohtu menetlus aega võtta võiks, seda Rõivas prognoosida ei julgenud. „Ei tahaks praegu veel mingit tähtaega välja öelda.“

Valitsuse hinnangul on Euroopa Komisjon rikkunud mitmeid asutamislepingust tulenevaid õiguse üldpõhimõtteid nagu hea halduse ja liidu tegevuse õiguspärasuse põhimõtet ning see on kaasa toonud liidu alusetu rikastumise.

Eesti pidi Euroopa Liiduga liitumisel tasuma niinimetatud trahvi erinevate kaupade üleliigsete laovarude eest. Vaidlus suhkru üleliigse laovaru osas on esile kerkinud, kuna on kahtlus, kas Euroopa Komisjon täitis omapoolset kohustust tagada, et vajalikud õigusaktid oleksid ühinemise kuupäeval Euroopa Liidu Teatajas eestikeelsena ilmunud.

Kuna Euroopa Liidu Üldkohus tühistas Euroopa Komisjoni otsuse muude põllumajandustoodete kui suhkru üleliigsete varude kindlaksmääramise kohta, tagastas komisjon Eestile ühenduse eelarvesse tasutud 2012. aasta lõpuks 6,6 miljonit eurot. 

Sellele otsusele viidates on Eesti soovinud ka suhkru üleliigse laovaru eest tasutud 34,3 miljoni euro tagastamist. Möödunud aasta detsembris teatas komisjon. et  ei rahulda Eesti taotlust.

See andis Eestile võimaluse pöörduda Euroopa Kohtusse. Kui Euroopa Kohus ei peaks Eesti hagi rahuldama, siis rohkem Eestil võimalusi suhkru üleliigse laovaru eest tasutud summa tagasisaamiseks ei ole.