Eesti Finantsinspektsiooni juht ütles, et võimalik Rootsi kinnisvarakrahh võib mõjutada Rootsi pankade kohalike üksuste kapitali tasemeid. Rootsi regulaatorid ja valitsus on teinud liiga vähe olukorra ohjamiseks.

„Rootsi ei ole puhvrite ja makromajanduslike nõuete osas olnud kuigi konservatiivne,“ ütles Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.

Rootsi regulaatorid on hädas kerkivate eluasemehindadega ja kodumajapidamiste kasvava võlatasemega. Rootsis on eluasemeturul puudus ning laenukulud on rekordmadalad. Ka väljaspool Rootsit tuntakse selle pärast üha enam muret. IMF ja OECD on kutsunud Rootsi regulaatoreid võtma ette samme eluasemeturu jahutamiseks.

Kessleri sõnum on justkui Eesti keskpanga juhi Ardo Hanssoni kaja, kes ütles 28. oktoobril, et Rootsi peab tegema rohkem turu jahutamiseks.

„Kuigi panganduses, sealhulgas Rootsi omades, on väga kõrged kapitali adekvaatsuse määrad jääb ikkagi küsimuseks – mis juhtub, kui Rootsi kinnisvaraturul tekivad probleemid,“ ütles Kessler. „Mis siis kui soovitakse lahendada Rootsi probleeme potentsiaalsete Eesti puhvite arvel?“

Rootslased on olnud aeglased laenude andmise regulatsiooni karmistamisel. Kiirem eluasemelaenude tagasimaksmise seadus jõustub alles tuleval aastal. Valitseb vastuseis eluasemelaenude intressitagastuse kaotamisele, kuna see osutub paljudele tarbijatele kalliks ning poliitiliselt keeruliseks.