Kunagi juristina leiba teeninud Eva-Maria Õunapuu ei suutnud kümmekond aastat tagasi endale meelepäraseid lõhnaküünlaid leida ning seeläbi leidis hoopis teistsuguse lahenduse – hakkas neid ise valmistama. Tasapisi lisandusid tootmisse ka kosmeetikatooted. Naturaalset ja käsitsi valmistatud kosmeetikat tootev ettevõte on viimastel aastatel tublisti kasvanud ja vallutanud kaugeid Aasia turge.

Teie tee ettevõtjana algas juhusest, kui te ei leidnud turult meeldivaid lõhnaküünlaid. Kas te enne seda pidasite ka plaani, et kunagi hakkan kindlasti ettevõtjaks?

Sellist kindlat plaani otseselt ei olnud, küll aga tundsin juba varem, et ettevõtjaelu võiks mulle sobida. Tahtsin midagi ise üles ehitada.

Kas te sel otsuse vastuvõtmise hetkel ei kartnud kõikvõimalikke takistusi ja riske, mis võivad teel ees oodata? Hirm ebaõnnestumise ees?

Ei, ma ei kartnud ebaõnnestumist. Loomulikult mõtlesin, et ettevõtmine võib ka läbi kukkuda, kuid see ei hoidnud mind kuidagi tagasi. Mõtlesin, et kui ka peaks asi ebaõnnestuma, küllap leian siis uue palgatöö, kuhu minna.

Kas igaüks võib hakata ettevõtjaks, kui leiab endale meelistegevuse või eeldab see siiski mingeid vajalikke iseloomuomadusi?

Kindlasti võib põhimõtteliselt igaüks ettevõtjaks hakata, mingeid erilisi iseloomuomadusi ei ole vaja. Kuid tõsi, et on inimesi, kellele ettevõtjaks olemine sobib paremini kui teistele. Kindlasti on vaja teatavat julgust, pealehakkamist, iseseisvust, valmidust riske võtta, järjepidevust ja tugevat töötahet. Väga palju oleneb ka valdkonnast, kus tegutseda.

Mis on üldse ettevõtjaks olemise võlud?

Kindlasti on ettevõtjaks olemises oma võlu – näha, kuidas idee saab reaalsuseks, ise otsustada ja vastutada, teha (enamasti) seda, mis on sulle tõesti huvitav, nautida protsessi. Usun, et paljud ettevõtjad ei vaatle ettevõtjaks olemist tööna, vaid loominguna.

Ettevõtja peab sageli tegema valikuid halva ja väga halva variandi vahel ning tihti ka ebapopulaarseid otsuseid. Mis on olnud teil selle aja jooksul kõige raskemad otsused ja valikud?

Ma ei tea, kas ettevõtja elu on nii kehv, et peab valima halva ja veel halvema vahel. Mina ei ole seda kogenud – pigem on kogemused olnud positiivsed. Üks asi, mida tuleb kindlasti meeles pidada, on see, et on suur erinevus, kas olla üksikettevõtja, nagu ka mina algusaastatel, või siis ka tööandja teistele. Viimasega kaasneb kindlasti oluliselt suurem vastutus. Väljakutsetest rääkides, kõige keerulisem ongi ehk asjaolu, et ettevõtja, eriti väikeettevõtja, peab olema ekspert väga erinevates valdkondades.

Te olete ettevõtjana valinud ka ühe raskema tee – tootmise. Ja muidugi eksportimise. Kas ei oleks olnud kergem midagi vahendada?

Ma ei oska sellele vastata, kas oleks kergem või mitte. Oma asja tegemine on mulle lihtsalt alati huvitavam tundunud. Tulevikuplaanid seisnevad ettevõtte edasises arendamises. Kindlasti toome igal aastal välja midagi uut ja huvitavat – töötame selle nimel, et JOIK oleks jätkuvalt tuntud ja armastatud nii Eestis kui ka välismaal.

Kas Eestis on lihtne ettevõtja olla? Kui paljude inimeste eest teil igapäevaselt vastutada tuleb?

JOIK-is töötab täna ligi 20 inimest. Loomulikult ei mõtle ma iga päev sellele, et ettevõtjana nende eest kuidagi vastutan. Me kõik teeme oma igapäevast tööd ja JOIK ei ole enam ammu ühe inimese asi, vaid meeskonnatöö. Vastutus on pigem meie paljude klientide ees, et pakkuda neile head ja kvaliteetset toodet.

Mida julgustavat on teil öelda tänastele noortele, kes kaaluvad, kas hakata ise midagi tegema, minna palgatööle või hoopis välismaale?

Tuleb järgida oma südamehäält, sest vägisi ettevõtjaks kindlasti ei saa. Kõige olulisem on idee ja soov – kui need on olemas, siis tasub kindlasti proovida neid ka ettevõtjana ellu viia. Samas, hea spetsialist palgatöötajana pole kindlasti ettevõtjast kuidagi viletsam. Palgatöö kogemus tuleb igal juhul kasuks ka ettevõtjaks olemisel. Igaühel on oma tee ning erinevates eluetappides võivad sobida erinevad rollid.