11.-21. jaanuarini toimuva messil raames peetakse ka rahvusvaheline Ida- Lääne agraarfoorum, mille peateemad on tänavu toit ja toiduohutus ning kaubandusküsimused, teatas ETAle põllumajandusministeeriumi pressiesindaja. Tänavu toimub Grüne Woche (Roheline Nädal) 76. korda.

“Rahvusvahelistel messidel osalemine on majanduse arengu seisukohast suure tähtsusega,” nentis Padar. Selle kõrval, et Eesti tutvustab ennast ja oma toodangut Grüne Wochel, on ministri arvates oluline ka, et mess annab võimaluse kohtuda kolleegidega teistest riikidest. “Nii mõnigi koostöökontakt on alguse saanud just Grüne Wochelt,” lausus Padar.

Padar võtab osa messi avapidustustest, Saksa LV tarbijakaitse, toidu- ja põllumajandusministri Renate Künasti vastuvõtust ja Berliini linnapea vastuvõtust. Kokku on lepitud kohtumised Suurbritannia keskkonna-, toidu- ja põllumajandusministeeriumi kantsleri Margaret Beckettiga ning mitme Saksa liidumaa põllumajandusministriga.

Grüne Woche omapära on messi pikk kestvus — kümme päeva. Eksponendid üle maailma peavad messi ideaalseks “proovituruks” oma toodetele ning kasutavad võimalust tutvustada uusi tooteid ning oma maa spetsiifilisi delikatesse.

Eesti firmade osalemist ja ametlikku ühisstendi organiseerib viiendat aastat Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK). Messil osalemise eesmärk on tutvustada Eestit kui edukalt arenenud ja huvitavat väikeriiki ning Eestis toodetud toitu kui konkurentsivõimelist kaupa Euroopa Liidus.

Traditsiooniliselt on Eesti stendil müüdud Eesti vorstitooteid, juustu, maiustusi, õlut ja kangeid alkohoolseid jooke, mis on pälvinud Saksamaa tarbija heakskiidu ja leidnud ka kindla ostjaskonna. Tänavu osalevad Grüne Wochel oma toodetega A.LeCoq, Liviko, Remedia, E-Piim, Tallinna Piimatööstus, Vastse-Kuuste Lihatööstus, Kalev, Salvest, Võru Juust ja Sireli mesindustalu.

Messikülastajate tähelepanu võitmiseks on Eesti stend kujundatud juba tavakohaselt rahvuslikus stiilis, stendi personal kannab rahvariideid, meelelahutust pakuvad rahvamuusikud, tänavu Aldo Järve ja Kait Tamra.

Eesti ametlikku delegatsiooni kuuluvad lisaks Padarile asekantslerid Toomas Kevvai ja Andres Oopkaup, erinõunik põllumajandusküsimustes EV Alalises Esinduses ÜRO Peakorteri ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures Ruve Šank, Riigikogu liikmed Ants Käärma, Vambo Kaal ja Tiit Tammsaar. Eelmisel aastal oli messi fookuses ökoloogiline põllumajandus (mahepõllumajandus) kui üks osa tulevikku orienteeritud põllumajandusest, Eesti propageeris mullu Güne Wochel looduslähedust ja puhtaid tooteid.

Messikülastajaile pakkumiseks oli Eesti firmadel eelmisel aastal kaasas 500 kilo vorsti, 2500 liitrit õlut, paarsada kilo juustu, 150 kg komme ja paarsada liitrit alkoholi.

Grüne Woche on eelkõige tarbijale orienteeritud mess, see on rohkem laat kui mess. Aga rohked taustaüritused — seminarid, nõu- ja õppepäevad — teevad messi atraktiivseks ka erialainimestele.

Eelmisel aastal oli Grüne Wochel 1500 eksponenti ligi 70 riigist. Messi raames toimus üle 250 seminari, sümpoosioni, konverentsi ja publikushow.