Eesti langes eelmise aasta 24. kohalt 28. kohale, kusjuures korruptsiooniindeks halvenes 6,5 pallile. Eelmisel aastal oli Eesti tulemuseks 6,7 palli, mis on olnud kõigi aegade parim näitaja. Kümme palli saav riik on korruptsioonivaba, 0 punkti saanud riik on täiesti korrumpeerunud.

“Eesti tagasilangemine oli paraku ennustatav,” ütles ühingu Korruptsioonivaba Eesti juhatuse esimees Tarmu Tammerk. “Kuna riiklik tähelepanu korruptsioonivastasele võitlusele paaril viimasel aastal rauges, võis see ka rahvusvaheliste uurijate hinnanguid Eesti kohta mõjutada.”

Samal ajal jõudsid avalikkuse ette mitmed mastaapsed korruptsioonikahtlused, mis puudutasid näiteks maadevahetust või Eesti Raudtee erastamislepingu lõpetamist. Ent nendes suureulatuslikes asjades ei ole ametivõimud veel süüdistusi esitanud.

“Avalikkuse ette toodud mitmed suured asjad on veel lahendita, ent Eesti tulemust korruptsioonitajumise tabelis on nad ilmselt mõjutanud,” ütles Tammerk.

Eesti kaotas ka oma liidrikoha endiste kommunismibloki riikide seas, kus meist jõudis ette Sloveenia 6,6 palliga. Läti ja Leedu on 4,8 palliga 51. kohal.

Kõige vähem korrumpeerunud riigid maailmas on Soome, Taani ja Uus-Meremaa, kõigil maksimumilähedane 9,6 palli. Uuritud riikidest on kõige rohkem korruptsiooni Somaalias, Haiitil, Iraagis, Birmas ja Usbekistanis. Venemaa on langenud 143. kohale 2,3 palliga (eelmisel aastal sai Venemaa 2,5 palli).

2007. aasta indeksit mõõdeti 180 riigis.