Ärilehele jagas oma mõtteid Eesti Energia regulaatorsuhete juht Andres Tropp:

Tänases Postimehes on avaldatud artikkel, mille pealkirjas on märgitud, et odav Läti elekter solgib Balti elektriturgu. Selle eksliku väite juures on kasutatud Eesti Energia nime, mis on kahetsusväärne ja vajab seetõttu ümberlükkamist. Probleem ei ole odavas Läti elektris, mis muuseas ei ole üldse odav. Selle jaoks ju elektriturud avatigi, et hoogustada konkurentsi ja tagada tarbijale võimalikult soodne elektri hind. Probleem on selles, kuidas Läti elekter lõpptarbijatele müüakse.

Balti riikide valitsused leppisid juba aastaid tagasi kokku viisis, kuidas elektriturgude avamine peaks käima. Lepiti kokku, et Balti tootjatel peab olema võimalus elektrit börsile müüa. Kui kõik tootjad müüksid enda elektri börsile, tekkiks vastastikuses konkurentsis läbipaistev börsihind. Need, kes pakuvad soodsamat hinda saavad elektrit müüa, need kes ei paku peavad ootama paremat aega. Tänane tegelik olukord on selline, et Balti elektribörsidel kaubeldakse üksnes Eestis toodetud ja Venemaalt imporditud elektrit. Läti ja Leedu tootjad müügipakkumisi börsile ei tee. Praktiliselt kogu Lätis ja Leedus toodetud elekter müüakse tarbijatele börsiväliselt.

See, et Läti ja Leedu tootjad müüvad elektrit börsiväliselt teeb küsitavaks elektri börsihinna usaldusväärsuse Lätis ja Leedus, mis peaks murelikuks tegema eelkõige Läti ja Leedu tarbijad.

Seeläbi on tekkinud selgelt ebavõrdne konkurentsiolukord Eesti müüjate jaoks, kes tegutsevad Lätis ja Leedus. Selliseid ettevõtteid on rohkem kui Eesti Energia. Nimelt kui Eesti müüjad-tootjad ostavad elektrit Lätis ja Leedu tegutsemiseks sealse börsi kalli hinnakirja järgi, siis lätlased tegutsevad börsiväliselt nii oma koduturul kui ka Eestis. Seega ei käitu kõik elektrimüüjad samade reeglite alusel ning neil, kes on otsustanud kokkulepitud reeglitele vilistada, on selge konkurentsieelis.

220 Energia: turumoonutused on paraku reaalsus

„Paraku tekitab jah Läti ja Leedu tootjate läbipaistmatu tegevus turumoonutusi ning eriti tugevalt kaitstakse turgu just Lätis, kus kogu turu avamine on korraldatud sisuliselt Läti monopoli positsiooni kindlustamise huvides. Õnneks on 220 energia eeliseks tegevuse efektiivsus, mistõttu Elektrum monopolile kohaselt ei suuda nad isegi turuga manipuleerides meist odavamaid elektrihindu oma klientidele pakkuda," ütles 220 Energia OÜ juhatuse liige Marko Allikson Ärilehele.

Elektrihind võiks alaneda, kui kõik tehingud käiks läbi börsi

 „Kommenteerides Eesti Energia ja Latvenergo sõnasõda ja tuginedes Eesti Energia väidetele, on Latvenergo tegevus selles mõttes ebaloogiline, et majanduslikult kõige kasumlikum oleks elekter müüa kodumaisel Läti hinnapiirkonnas, kus napib tootmisvõimsusi. Samas üle 90% elektrit müüakase börsiväliselt soodsama hinnaga kodumaistele tarbijatele ning  väidetavalt ka otselepingutega Eesis asuvale tütarfirmale," kommenteeris Ärilehele Elektrimüügi AS juhatuse liige River Tomera.

„Võiks arvata, et see on Eesti tarbijale hea uudis, kuid börsiväline müük vähendab Läti börsipiirkonnas pakkumist ja tõstab hinda. Elektribörsi Eesti ja Läti börsipiirkonnad on seotud ning kõrge börsihind Lätis tõstab elektri hinda ka Eestis. Kokkuvõttes tekib olukord, kus elektri börsihind ei kujune adekvaatselt nõudluse ja pakkumise tulemusena ja esinevad turumoonutused. Kui praegused Lätis toodetud elektri kõiki tehingud käiksid läbi börsi, siis võiks elektrihind tõenäoliselt ka Eestis kõikidele tarbijatele alaneda," lisas ta.

Latvenergo: me ei manipuleeri elektri turuhinnaga

"Täna ilmunud ajalehes Postimees väidetakse ekslikult, et Latvenergo manipuleerib elektri turuhinnaga ja müüb toodetud elektrienergiat otse tarbijatele. See väide on ebaprofessionaalne ning sellel puudub igasugune alus," kirjutab Latvenergo meediale saadetud kommentaaris.

Kommentaari sisu on järgmine:

Läti energiatootja Latvenergo ei hoia sihilikult tootmisvõimsusi turust eemal. Latvenergo töötab pidevalt tootmisvõimsusega, mis on tehniliselt kättesaadav ja majanduslikult otstarbekas.

Elektri turuhinna määravad nõudlus ja pakkumine. Väiksemad tarned tõstavad turuhinda ning väiksem nõudlus surub turuhinda alla. Kui Latvenergo müüb toodetud elektrit otse tarbijatele, siis tarnib Latvenergo vähem elektrit Nord Pool Spotile, kuid samal ajal ning samas mahus väheneb Nord Pool Spoti nõudlus. Seetõttu ei mõjutata üldist nõudluse ja pakkumise tasakaalu ning mõju turuhinnale puudub.

Kõrgete elektri turuhindade põhjus on piiratud ülekandevõimsus, mis takistab elektri tarnimist Lätti ja Leetu Põhjamaadest, Valgevenest ja Venemaalt. Piiriülene ülekandevõimsus on määratud elektrisüsteemi operaatorite poolt. Mitte mingil juhul ei vasta tõele väide, et Latvenergo kasutab Eestis tegutsedes ebaausaid võtteid. Samuti ei vasta tõele väited selle kohta, et Latvenergo pahatahtlikult manipuleerib elektrituru hinnaga. Latvenergo tegutseb eranditult alati elektribörsi Nord Pool Spot reeglite ja regulatsioonidega vastavuses.

Latvenergo elektrimüügi kaubamärk Eestis on Elektrum.