Õlle aktsiisi miinimum on 1,87 eurosenti ühe liitri ühe mahuprotsendi kohta. Seega, Eesti tüüpilise 5% alkoholisisaldusega õllepudeli miinimumaktsiis on 4,7 senti. Eesti aktsiis on praegu 21 senti, üle nelja korra ELi miinimumist rohkem. Kui uus koalitsioon viib ellu plaani tõsta aktsiisi kahe aastaga 2,2 korda, jõuab aktsiisimäär kümnekordse ELi miinimumini.

Kange alkoholi (alkoholisisaldus üle 22 mahuprotsendi) maksustamiselt on Eesti juba praegu ELi juhtgrupis. Pooleliitrise 37,5% džinni või rummi hinnas on aktsiisi 4,07 eurot, poolteist eurot rohkem kui Lätis ja Leedus. Näiteks Luksemburgis ja Itaalias on sellise pudeli aktsiis alla kahe euro.

ELi direktiivi kohaselt on kange alkoholi aktsiisi miinimummäär 5,5 eurot puhta alkoholi liitrilt. Eelmises lõigus näiteks toodud pudeli miinimumaktsiis on seega 1,03 eurot.

Veini miinimumaktsiis on aga ELi direktiivi kohaselt null. Seda võimalust kasutavad ka mõned veinitootjad riigid, näiteks Itaalia, Hispaania, Küpros, Portugal. Mõnes riigis on aktsiisimaksustatud ainult vahuvein. Eesti veiniaktsiis on 1,1 eurot liitrilt ja kui alkoholisisalduse protsent jääb alla kuue, siis 48 senti liitrilt.