Global Property Guide analüüsis inflatsiooniga korrigeeritult eluasemete hinnatõusu ja valis välja kuumad ja külmad kinnisvaraturud.

Parimad turud

Parimate seas on priimus Iirimaa. Kelti tiiger kannatas valusasti 2008. aasta üleilmses majanduskrahhis. Kuid Iirimaa majandus on sellest väljunud tugevalt. Abiks on olnud ka maksusoodustused. Paljud rahvusvahelised ettevõtted nagu näiteks Google ja PayPal on loonud oma piirkondlikud peakorterid just Iirimaale, mis on lisanud sinna rohkem välismaalastest koduotsijaid, vahendab BBC. Nüüd on Iirimaa maailma parim eluasemeturg, kus 2014. aastal kasvasid kinnisvarahinnad 16,5%. Uusi kinnisvaraarendusi on kerkinud kriisi järel nagu seeni pärast vihma ja vahepeal kummituslinnadeks muutnud asulad on leidnud endale asukad.

„Ma ei oleks uskunud, et Dublinis on võimalik ehitada nii palju uusi hooneid,“ ütles Global Property Guide’i toimetaja Matther Montagu-Pollock. „Ja nüüd on see laienenud väljapoole Dublinit.“

Teisel kohal on Dubai. Ka see eluasemeturg sai valusalt kannatada 2008. aasta kriisis. Kõrbelinnas pooldusid kinnisvara hinnad. Palju kinnisvaraarendusi peatati või jäidki need vaid paberile. Kui aga majandus taastus, kasvas järsult eluasemete nõudlus. Algas ehitus ja hoogne kinnisvara ostmine taastus. 2014. aastal kasvasid Dubais kinnisvara hinnad pea 13%.

Kolmandal kohal on maailmas Tallinn. Nagu kahe eelnenud suure hinnatõusuga turul kannatati ka Eestis 2008. aasta krahhis. Eesti nautis 2014. aastal Mandri-Euroopa kiireimat eluaseme hinnatõusu. Hinnad tõusid mullu 12,6%.

Halvimad turud

Tagant kolmandal kohal on Peking. Tööstuslik Hiina on maailma kiiremini kasvav suur majandus, kuid kinnisvara hinnamuutustelt ollakse maailmas tagant kolmandad. Pekingis alanesid kinnisvara hinnad 5,7%.

„Hiinas on lihtsalt liigselt ehitatud,“ ütles Montagu-Pollock. Hinnad on liiga kõrged nagu ka laenukulud. Mullu ootasid paljud analüütikud kinnisvaraturu mulli lõhkemist, kuid krahhi ei ole toimunud. Ka tänavu on hinnalangus jätkunud.

Halvemuselt teisel kohal on Venemaa. Nafta hind on kukkunud, mis lõi kütuseekspordist sõltuvat majandust. Rubla on olnud USA dollari suhtes nõrk. Rubla languse peatamiseks tõstis Venemaa keskpank intressi kõrgele, mis lõi veelgi eluasemete hindu. 2014. aastal langesid eluasemete hinnad 6%.

„Eluasemete hinnad on langenud ja me arvame, et kukuvad veel märkimisväärselt,“ ütles Montagu-Pollock.

Halvim turg on Ukraina pealinn Kiiev. 41 analüüsitud eluasemeturust on enim langenud hinnad sõjas kannatavas riigis. Ukraina ebakindel poliitiline olukord on turgu destabiliseerunud nii sotsiaalselt kui majanduslikult. Nähtud on valuuta devalveerumist ja hüperinflatsiooni. Grivna on jätkanud vabalangust.

Kiievis kukksuid 2014. aastal eluasemete hinnad ligi 49%. Ka 2015. aasta perspektiiv ei paista parem. 2014. aasta lõpus oli Ukraina eluasemelaenude keskmine intressimäär 21,8%. Kallid laenud võtsid paljudelt ukrainlastelt võimaluse osta eluasemeid.