Statistiline keskmine palk on sotsiaalmaksul põhinevast keskmisest palgast pea tuhande krooni võrra kõrgem.

Maksuameti andmeil teenis eelmisel aastal enam kui 100 000 krooni tulu ligi üle 55 000 inimese, neist enam kui pooled elavad Tallinnas ja Harjumaal.

Tõeliselt rikasteks võib aga lugeda vaid 1392 inimest, kelle aastateenistus ulatus üle poole miljoni krooni. Neistki elab 891 Tallinnas, samal ajal kui Jõgeva, Valga ja Võru maakonnas elab kõigest neli aastas üle poole miljoni krooni teeninud inimest.

Sotsiaalmaksu laekumine lükkab ümber juba pikemat aega Eestis levivad müüdid 5000-kroonisest keskmisest kuupalgast. Müütide põhjus on selles, et statistikaamet arvutab keskmist palka talle äriühingutest laekunud statistiliste andmelehtede järgi, mille paljud äriühingud jätavad aga saatmata. Peale selle taandab statistikaamet osalised töötasud alati täistööajale, mis suurendab näiliselt keskmist palka.

Sotsiaalmaksu laekumine näitab aga tegelikult väljamakstud summasid.

Lihtsad arvutused näitavad, et legaalne kuu keskmine teenistus oli eelmisel aastal vaid 4310 krooni, kusjuures üle 5000 krooni kuus teeniti vaid Tallinnas ja Harjumaal ning üle 3000 krooni kuus Tartumaal, kus Tartu linn tõstis üles ka maakonna keskmise. Kõikjal mujal jääb keskmine kuuteenistus alla 3000 krooni kuus, millest tuleb veel üksikisiku tulumaks maha arvestada.

Peresid, kes endaga toime ei tulnud ehk teisisõnu sai sotsiaalsüsteemi jagatavaid toimetulekutoetusi, olid läinud aastal Eestis veidi üle 10 protsendi (arvutustes on pered samastatud leibkondadega). Kuid sellegi protsendi väiksuses etendab tähtsat osa Tallinn, kus elab ligi kolmandik Eesti tööjõulisest elanikkonnast.