Eesti piima- ja kalasaadusi soovivad osta ja vahendada USA, Valgevene ja Saksa jpt firmad. Samas peaksid Eesti ettevõtted ise oma toodangut aktiivsemalt rahvusvahelistel suurüritustel tutvustama.

Pariisis lõppenud toidumessil SIAL tunti Eesti toiduainetetööstuse toodangu vastu suurt huvi, ütles põllumajandusministeeriumi eurobüroo spetsialist Janika Salev. Eelkõige läheksid kaubaks kalasaadused, samuti piimapulber ja juust. Piimapulbri ja juustu ostusoove esitasid messil Euroopa riikide kõrval ka Malaisia, Filipiinide, Kanada, Türgi jt riikide ettevõtted. üks USA firma oli huvitatud nimelt juustust, sõltumata tüübist, ilmselt sooviga seda töötlemiseks edasi müüa, märkis Salev. Eesti kalatoodete ostust ja vahendamisest olid huvitatud Norra, USA, Jaapani, Tshehhi ja Prantsuse firmad. Detailsemate pakkumistega olid messil esindatud Eesti maitse- ja ravimtaimetootjad, ka nende firmade toodangu vastu tunti huvi Argentiinast Shveitsini.

Eesti piimatoodete eksport Lõuna-Ameerikasse on täiesti reaalne-Baltic News Service-i andmetel hakkab AS Põlva Piim Brasiiliasse vedama võid ja piimapulbrit, AS Võru Juust juustu ning Paide Piimakombinaat lõssipulbrit.

Messil tehti Eesti ettevõtetele pakkumisi ka Eesti toidukaupade vahendamiseks Venemaale, mis Venemaa poolt Eesti kaupadele kehtestatud topelttollisüsteemi tõttu peaks Eesti ettevõtetele huvi pakkuma, märkis Salev. üks Prantsuse firma oli huvitatud Eesti kalatoodete müügist Venemaale, Saksa firma aga Eesti piimatoodete vahendusest.

Eesti oli messil esindatud 50-ruutmeetrise riikliku stendiga. Lisaks toiduainetetööstuse liitudele olid oma ekspositsiooniga esindatud mitmed hulgifirmad, Pärnu Piimatoodete Kombinaat, ösel ja Eesti marju-seeni pakkuv AS Saarek.

Kõikidest messil tekkinud kontaktidest ning kõikidest kaupadest, mida Eestist on tahetud osta, koostab hulgifirma Smarten tütarettevõte Smarten Messid spetsiaalse kataloogi, mida hakatakse levitama Kaubandus-Tööstuskoja ja Välisinvesteeringut= e Agentuuri vahendusel nii trükitud kujul kui elektroonilisel kandjal.

Pariisis 20.-24. oktoobrini peetud toidumess SIAL on koos Kölnis peetava ANUGA toidumessiga kõige kaalukamaid toiduainetetootjate kontaktüritusi üldse, märkis Salev.

EPL