“Abi osutatakse Põhjamaade ja Balti riikide koostöö raames ning praegu on käimas läbirääkimised. “Tegemist on lähiriigiga. Meie huvides on, et neil võimalikult hästi läheb,” ütles Delfile rahandusministeeriumi pressiesindaja, kelle kinnitusel ei ole milleski konkreetselt veel kokku lepitud.

“Eesti ja teised Põhjamaad ja Leedu on langetanud põhimõttelise otsuse, et kõik regiooni riigid annavad panuse IMFi programmi, kuid mis kujul ja mahus, on alles täpsustamisel,” selgitab rahandusministeeriumi nõunik Märt Kivine.

“Läti on palunud IMFilt ja Euroopa Komisjonilt abi Parex pangaga seotud probleemide lahendamiseks ning fiskaalpoliitika reformimiseks. Eesti koos teiste Põhjamaade ja Leeduga on aktiivselt osalenud konsultatsioonides, mille käigus on arutatud Läti olukorda, probleeme ja vajadusi. Koostööringi on kuulunud ka IMF ja Euroopa Komisjon. Läti valitsus on välja töötanud jõulise plaani fiskaalpoliitika parandamiseks,” kinnitas Kivine.

“Regionaalne toetus Lätile väljendub ühises arusaamises, milline peaks olema kujuneva IMFi abiprogrammi eeldus ning kuidas seda ellu saadakse viia pärast seda, kui Läti valitsus on teinud esimese sammu ning saavutanud eelarveprogrammile Seimi heakskiidu. Parex pangaga seotud ning muu struktuurne abi Lätile peaks toimuma koordineeritult IMFi poolt, aga selle paketi konkreetne koostamine ning sisustamine alles algab,” märkis nõunik.