maksukonsultant

Üksteise järel varisevad Eesti pangad. Nad kas pankrotistuvad (UBB, Tartu Kommertspank, Otepää Pank, Lääne-Eesti Pank, Sotsiaalpank, Maapank ja EVEA Pank), neelatakse suuremate poolt alla (Tööstus-Ehituspank, Tallinna Pank, Põhja-Eesti Pank, Raepank, Hoiupank, Keila Pank, Virumaa Kommertspank) või sundliituvad (Forekspank ja Investeerimispank). Täpselt määratlemata on ERA Panga ja Eesti Krediidipanga edasine saatus. Järele on jäänud kaks suuremat arvestatavat panka (Hansapank ja Ühispank), millest Hansapanka võib lugeda juba Eestis tegutsevaks välispangaks ja Ühispank on valinud sama tee.

Hansapanga üleminekuga välismaalaste kätte võib ühest küljest tõusta selle panga likviidsus, kui uued omanikud lülitavad ta oma pangakontserni tütarettevõttena. Teisest küljest võivad ka uued omanikud ja tegevjuhid kanda omakorda Hansapanga raha teistesse pankadesse ning tekitada järjekordse planeeritud pankroti. Igatahes võib praegu kaasa tunda Hansapanga väikeaktsionäridele, kelle aktsiate omamisest tekkivad dividendilootused on nullilähedased, sest vaevalt uued Hansapanga omanikud hakkavad oma teenitud kasumit neile üldse jagamagi. Seda muidugi juhul, kui mingi kasum Hansapanka jääb. Väljakuulutatud aktsiate emissioon võib Hansapanga päästa, kuid kinnistab välismaiste omanike positsiooni seal veelgi.

Tänase päeva seisuga võib vaid meenutada ühe Hansapanga tippjuhi aastataguseid sõnu, et kroonijuveele ei müüda kunagi maha. Aasta hiljem on läinud aga kroonijuveelid koos krooniga, kuid mitte oma peadega.

Jääb järele Eesti Ühispank. Tema hiilgus püsib praegu veel tänu üle poole riigi raha hoidmisele. Kui see raha mingil põhjusel sealt välja võetakse, võib ka see pank oma likviidsuse kaotada. See, et valitsus ei ole enam usaldanud oma 1,25 miljardi kroonist stabilisatsioonifondi raha Eesti pankadele, näitab selle raha paigutamine hoopis Saksamaale Deutsche Panka.

Eesti panganduse varingu põhjustest võiks nimetada peamistena uuspankurite kiire rikastumise soovi, kogenematust riskide võtmisel ning teadlikku pettust, mis väljendub pangaraha kantimises eri teid pidi oma taskutesse.

Pankade varingu on pidanud kinni maksma hoiustajad. Varingupankade suuremad osanikud ning tegevjuhid on aga juba alustanud uut ringi kas panganduses, riigiametites või muus äris.