Ettevõtete laenude ja liisingute jääk kasvas veebruaris aastataguse ajaga võrreldes 7%. Uusi laene ja liisinguid väljastati ettevõtetele ligikaudu 770 miljoni euro väärtuses, mis on eelmise aasta keskmisega võrreldav tase, teatas Eesti Pank.

Üle poole 2016. aasta esimestel kuudel väljastatud pikaajalistest laenudest anti peamiselt sisenõudlusele keskendunud kinnisvara- ja kaubandusettevõtetele.

Eluasemelaenude maht jätkas veebruaris stabiilset kasvu, aasta võrdluses 4,3%. Uusi eluasemelaene väljastati aasta esimestel kuudel sellele perioodile omaselt väikeses mahus, veebruaris 68 miljoni euro väärtuses.

Nagu ka eelmistel kuudel, kasvab autoliisingute maht endiselt kiiresti, veebruaris oli kasv aasta võrdluses 18%. Ka arveldus- ja krediitkaardilaenude jääk kasvas veebruaris esimest korda üle mitme aasta, aasta võrdluses 0,7%.

Kuu jooksul väljastatud uute laenude keskmised intressimäärad jäid samasugusele tasemele nagu eelmistel kuudel. Veebruaris ettevõtetele väljastatud pikaajaliste laenude intressimäär küll langes pisut, 2,1%ni, kuid see määr võib muutuda vastavalt laenuprojektide riskile.

Pankadevaheline konkurents ettevõtete laenude turul on aga tihe ning see toob kaasa intressimarginaalid vähenemise. Kuu jooksul välja antud eluasemelaenude keskmine intressimäär püsis stabiilselt viimaste kuude tasemel ehk 2,2% juures.

Pankade laenuportfelli kvaliteet on endiselt hea. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal laenuportfellis kasvas veebruaris pisut, 1,4%ni, kuid on endiselt väike. Pikka aega viivises olevate laenude maht suurenes peamiselt tööstussektori viivises olevate laenude mahu suurenemise tõttu.

Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht jäi veebruaris eelmise kuu tasemele ja oli 10,8 miljardit eurot. Aastataguse ajaga võrreldes oli hoiuste kogumaht veebruaris 9,7% suurem. Seega kasvavad Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiused endiselt pangalaenudest kiiremini.