Kolmapäeval riigikogu infotunnis teiste teemade kõrval ka piimatoodete ekspordist kõnelenud ettevõtlusminister Liisa Oviir nentis, et Eesti juust ei vasta hetkel Jaapani kehtestatud tervisenõuetele, kuid töö probleemi lahendamiseks käib.

Kui esmapilgul võib tunduda, et mis see kaugel asuv ja seetõttu ka kõrgeid logistikakulusid tähendav turg peaks Eesti tootjale korda minema, siis tasub vaadata Jaapani impordimahtusid selles valdkonnas.

„Jaapan on potentsiaalseks turuks Eesti juustule. Viimastel aastatel on Jaapan importinud aastas keskmiselt miljardi dollari eest juustu, mis näitab et turg on avatud välismaa juustusortidele. Kui erinevad load on olemas ning bürokraatlikud takistused teelt kõrvaldatud, on Eesti ettevõtetel kindlasti ruumi seal turul,“ selgitas Oviir Ärilehele.

Jaapan moodustas mullu Eesti ekspordist 0,55 ja Hiina 1,17 protsenti. „Tänavu ootame ekspordimahtude kasvu. Mõlemad riigid on Made in Estonia tegevuskavas prioriteetsed eksporditurud, mille suunal on aktiivsem tegevus. Seejuures Hiinas on olemas EAS-i ekspordinõunik ning EAS pakub eraldi Hiina teemalist konsultatsiooniteenust,“ ütles Oviir.

Geograafiliselt Eestile lähem, kuid hetkel üsna ebastabiilne 90 miljoni elanikuga Egiptus on samuti üks võimalikke turge, kuhu siinsed piimatööstused oma kaupa müüa saaksid ning tegelikult on sellega juba vähesel määral ka algust tehtud.

„Egiptus on võimalikuks turuks piimapulbrile. Egiptus impordib aastas umbes 100 000 tonni piimapulbrit ning Eestil on kindlasti võimalus sellest turust oma osa saada. Tänavu esimese kolme kuuga ulatus Eesti piimapulbri eksport Egiptusesse 104 tuhande euroni. Hetkel on kogused veel väiksed, kuid suhete arenedes on võimalik ka mahtude suurendamine,“ ütles Oviir.