Kuigi Eesti Postil ebaõnnestus esimene katse müüa oma Tartu kesklinnas asuv postkontor koos kinnistuga vähemalt kuuekümne miljoni krooni eest, teenis ettevõte lörri läinud tehingult ikkagi kolm miljonit krooni.

Nimelt laekus müüdava kinnistu ostuks vaid üks pakkumine Neinar Selile kuuluvalt firmalt AS Estiko, millega alustati mullu septembris ka läbirääkimisi ostutingimustes ühele meele jõudmiseks. Müügilepingu allkirjastamiseni siiski ei jõutud ja postiettevõte võis kõne­aluse Vanemuise 7 kinnistu enampakkumise kolme miljoni kroonise tagatissumma rahulikult enda taskusse pista. Nimelt ei kuulunud käsiraha pakkumise tingimuste järgi tagastamisele, sest müügitehing jäi ära müüjast mitteolenevatel põhjustel.

Eesti Posti juhatuse liige Ahti Kallaste ei soovinud asja pikalt kommenteerida ja ütles vaid, et müük lihtsalt ebaõnnestus. „Muutused kinnisvaraturul olid nii kiired ja järsud tulema, et ilmselgelt see hind läbirääkimiste kulgemise hetkel ei olnud enam nii atraktiivne,” osutas Kallaste.

„Homme (täna – toim) on meil selles küsimuses erakorraline juhatuse koosolek, kus seda teemat arutame. Praegu on arutlusel mitmed variandid, kuid lõplik seisukoht, mida me edasi teeme, selgub pärast koosolekut,” jättis Kallaste täpsustamata, kas ja mis hinnaga Tartu kinnistu uuesti müüki pannakse.

Plaanid ei täitu

Kallaste nentis, et langus kinnisvaraturul on jätnud jälje kogu Eesti Posti kinnisvara müügile, mistõttu tuleb esialgseid plaane muuta. „Mullu aasta esimesel poolel õnnestus siiski müüa, aga aasta teises pooles ei läinud see enam üldse,” tähendas ta. „On selge, et kõik on turu muutuste suhtes väga ettevaatlikud ja selle situatsiooniga tuleb arvestada.”

Tallinnas Narva maanteel 128 miljonikroonise alghinnaga müüki pandud postimaja kinnistust loodab Eesti Post siiski lahti saada. Kallaste kinnitusel on selle ostuks laekunud juba enam kui kümme pakkumist kohalikelt suurtelt ja tõsiselt võetavatelt pakkujatelt, kellest osa esindab ka välisfonde.