Mitmes Eesti maakonnas tegutseva rohkem kui 10 000 hektari suuruse erametskonna haldusfirma Metsamaahalduse ASi juhataja Taavi Raadiku kinnitusel pole välistatud, et paberipuu kokkuostu hinnad võivad sügisel langeda viimaste aastate madalaimale tasemele.

Raadiku sõnul on lisaks kõigele järsult kerkinud ka metsa ülestöötamise hinnad. "Kui metsa ülestöötamise kompleksteenuse saab autotranspordita 110-115 krooniga tihumeeter, siis tänaseks on hinnad tublisti kerkinud," lausus Raadik Postimehele. "Praegu lähenevad ülestöötamise hinnad 200 kroonile."

Eesti ühe suurima müügiartikli puidu eksport on tänavu mullusega võrreldes vähenenud nii nelja sadamat haldava Tallinna Sadama, suuruselt teise ekspordivärava Pärnu Sadama kui ka Kunda Sadama kaudu. Tallinna Sadamale kuuluva Paldiski Lõunasadama direktori asetäitja Toivo Viidemanni sõnul on sadamat läbiv puidueksport küll seitsme esimese kuuga kaheksa protsendi võrra kasvanud, selle põhjuseks on aga Lõunasadama uus suurklient.

Alates maist on võrreldes mullu sama ajavahemikuga vähenenud ka Pärnu Sadama kaudu kulgev puidueksport, mis langes absoluutsesse madalseisu juulis. Siis läks välismaale vaid 99.000 tihumeetrit puitu võrreldes mulluse 130.000 tihumeetriga.

Kunda Sadama kapteni Aadu Nurmsalu sõnul annab puiduturu madalseis füüsiliselt tunda. Kui mullu läbis Kunda Sadamat esimese seitsme kuuga 498.000 tihumeetrit paberipuud ja 125.000 tihumeetrit palki, siis tänavu on need näitajad vastavalt 396.000 ja 101.000 tihumeetrit.

Metsatööstuse Liidu tegevdirektori Olav Antoni kinnitusel on maailma puiduturul madalseis nii palgi kui ka paberipuidu osas. Ennustuste kohaselt peaks puidu hinnad hakkama vaikselt kerkima alles järgmise aasta märtsis.

Puidufirma Holmen Mets ekspordijuhi Silver Suu sõnul sõltuvad kokkuostuhinnad sellest, kui palju ja kui kiiresti jõutakse tormimurdudest puid välja vedada. Suure koguse ümarpuidu turulepaiskamine lööb hinnad paratamatult alla.

Suu sõnul ei ole Holmen Mets veel kokkuostuhindu vähendanud. Paberipuidu põhimass hakkab alles sadamatesse minema ning Suu ei välistanud, et kokkuostjad sügisel hindu korrigeerivad.

Tormimurdude müük on Suu kinnitusel metsaomanikule praegu pigem raiekulude katmine kui tulu.

Silvesteri kommertsdirektor Kaido Jõeleht ütles, et ümarpuidu ülepakkumine seoses suvetormidega kestab veel paar kuud. "Oktoobris tuleb sarnaselt mullusele uuesti palgipõud," lausus ta. Jõelehe hinnangul on palgi kokkuostu hinnad siiski juba langenud 40-50 krooni võrra tihumeetri eest ning võivad ajutiselt veelgi kukkuda.