“Viimased kuud näitavad, et oleme laadimispiirangutest tulenevalt kaotamas turgu teistele veoettevõtjatele” ütles Varek, kelle sõnul on ettevõtte veomahu senine tõusutrend pärast aprillisündmusi tugevasse langusesse pöördunud.

Aasta esimesel poolel veeti mööda Eesti Raudtee infrastruktuuri kokku 22,29 miljonit tonni veoseid, mis oli 0,7 protsenti rohkem kui eelneval aastal. Sellest ligi 67 protsenti vedas Eesti Raudtee kui veoettevõte ise. Spacecom ja Westgate kandsid vastavalt 10,6 protsenti ja 22,5 protsenti veomahust, vahendas Eesti Raudtee pressiesindaja.

Juuni kuu veomahuks raudteel kujunes 2,59 miljonit tonni ehk 25,6 protsenti vähem kui 2006 aasta juunis. Viimati oli nii väike veomaht 1999.a veebruaris. Eesti Raudtee osa oli selles 55,4 protsenti, Spacecom 14,4 protsenti ja Westgate 30,2 protsenti.

“Arvestades, et aasta esimese nelja kuuga olime veomahus ligi 13 protsenti plussis, on poolaasta tulemus igati hea” kommenteeris Varek.

Kuue kuuga on mööda raudteed veetud 13,36 miljonit tonni naftat ja naftasaadusi, millest suurima osa ehk 8,2 miljonit tonni moodustas masuut. Nafta ja naftasaaduste vedu on võrreldes mullusega vähenenud ühe protsendi võrra, seda peamiselt diislikütuse ja bensiini vedude vähenemise arvelt.

Teise suurima kaubagrupi – kivisöe vedu on poole aastaga vähenenud 0,5 miljoni tonni võrra, olles kokku 3,01 miljonit tonni. Väetisi veeti aasta esimeses pooles 1,18 miljonit tonni, mis oli 5,5 protsenti parem kui tulemus eelmisest aastast. Üle 20 protsenti suurenesid ka põlevkiviveod raudteel, olles kokku 1,16 miljonit tonni.
Sama palju vähenes aga puiduvedu. Kokku veeti puitu ja puidutooteid 0,82 miljonit tonni.

Transiitvedudes liikus aasta esimesel poolel 17,54 miljonit tonni veoseid, jäädes eelmisele aastale 3,4 protsendiga alla. Importveod on käesoleval aastal suurenenud aga 1,91 miljonilt tonnilt 2,26 miljoni tonnini ehk üle 18 protsenti.

Viimaste kuude positiivne trend on olnud aga konteinervedudes. “Oleme saanud Tallinn-Moskva konteinerrongi tööle” kommenteeris Varek. “Praegu saadame praktiliselt igal nädalal täis konteinerrongi Moskvasse, mis on oodatust isegi rohkem. Arvestades vedajate soove, peame arvatavasti sügisest graafikut tihendama ja rongi kaks korda nädalas käima panema.” Esimese poolaastaga on konteinerveod raudteel suurenenud ligi 50 protsenti.

Kasvutendentse näitas veel keemiakaupade vedu, mis oli kokku 0,72 miljonit tonni ehk ligi 25 protsenti rohkem kui aasta tagasi. 8 protsenti kasvasid ka mustmetallide vedu, kokku 0,65 miljonit tonni.