“Meil oli õnne,” mõtiskleb Rytis Ðûmakaris firma edu üle. Tema on üks üheksast mehest, kes omavad Balti riikide suurimat reisikorraldajat Novatours. Tõus on olnud muljetavaldav. 2004. aasta üheksa kuuga saavutati Eestis 19% turuosa. Eelmisel aastal juba 28% ning selle aasta lõpuks tahetakse vedada juba ligi 25 000 reisijat ehk saavutada 30% turust, kirjutab Ärileht.

Topeltvõimas on firma Leedus, kus kontrollitakse lisaks reisikorraldusfirmale Novaturas ka riigi suuremaid reisibüroosid. Täpsemalt öeldes Novaturas kuulubki neile reisibüroodele.

Kui Ðûmakariselt ja Novatoursi Eesti juhilt Raimondas Uðeckaselt uurida, mis siis nende kiire edu taga on, kasutavad mõlemad mehed sõna “taustatöö”. 2004. aasta kevadel Eestisse saabudes rääkisid kõik neile, et eestlased ei armasta suvel reisida, et õige aeg on ikka sügis ja talv. Mehed tegid uuringuid, kogusid materjale ja jõudsid järeldusele, et eestlased tahavad suvel reisida küll. Ainult ei pakuta eriti midagi.

Ometi ei piirdu ambitsioonid ainult Balti riikidega. Novaturas valmistub suureks hüppeks: sisenemiseks “vanadele” turgudele, kui kasutada meeste endi sõnastust. “Teeme uuringuid Taanis ja Soomes,” ütleb Ðûmakaris, aga see on ka kõik, mida ta uute sihtkohtade osas öelda tahab.

Kui leedulaste puhul võib veel kasutada sõnu “kohalik firma”, siis enamus muudest suurematest reisifirmadest tulevad hoopis eksootilisematelt maadelt. Hispaania ärimeestele kuuluv Horizon Travel. Selle järel Egiptuse ettevõtja Emad Faek Azisi omanduses Marhaba Tours ning samuti egiptlastele kuuluv Top Tours.