Agentuur kinnitas Eesti riigi lühiajaliste välisvaluutakohustuste ja Eesti krooni reitingu tasemel A-2 ning Eesti krooni pikaajalise reitingu tasemele A-. Kinnitatud reitingute väljavaade on stabiilne.

“Reitingu tõstmine on märkimisväärne tunnustus Eestile ajal, mil maailma majanduse väljavaadetes valitseb ebakindlus,” ütles Eesti Panga president Vahur Kraft.

“Loomulikult eeldab agentuur A- taseme reitingu säilitamisel, et riik peab nii keskvalitsuse kui omavalitsuse tasandil kinni oma varasematest majanduspoliitilistest lubadustest, sealhulgas eelarve tasakaalust,” märkis Kraft.

S&P hinnangul väljendab reitingu tõstmine jätkuvat ning märkimisväärset edu ühinemisläbirääkimistel Euroopa Liiduga, mida toetab struktuurireformide elluviimine, eriti erastamise vallas. “Riigi majandust tugevdanud otseinvesteeringute näitaja ühe elaniku kohta on Eestis üleminekuriikidest kõrgeim, mis johtub tugevast panusest turumajandusele. Alates riigi iseseisvumisest on rakendatud läbimõeldud fiskaal- ja rahapoliitikat,” märkis agentuur.

S&P nimetas Eesti reitingut kammitsevate teguritena haavatavust välisšokkidele ning suhteliselt madalat SKP taset ühe elaniku kohta. Probleemina näeb agentuur ka kõrget tööpuuduse taset ja ebaühtlast regionaalset arengut.

S&P on esimene reitinguagentuur, kes hindab Eesti kroonikohustuste ja välisvaluutakohustuste reitingut võrdse tasemega. Senini on Eesti välisvaluutakohustuste reiting olnud astme võrra madalam.

Agentuuri sõnul tehakse nii kõigi riikide puhul, kes keskpikas perspektiivis on potentsiaalsed Euroopa Majandus- ja Rahaliidu liikmed.

Tänavu augusti lõpus tõstis Eesti pikaajaliste välisvaluutakohustuste reitingu tasemele A- ka reitinguagentuur Fitch. Agentuur Moodys on Eestile andnud reitingu Baa1.

S&P on andnud pikaajaliste välisvaluutakohustuste reitingu A- ka Barbadosele, Tšiilile, Tšehhile, Ungarile ja Iisraelile. Läti riigireiting BBB on Eesti reitingust kaks ja Leedu reiting BBB- kolm astet madalamal.