Viimase kahe aasta jooksul on vähemalt kolm Läti riikliku teehooldusfirma "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) hanget võitnud ettevõte, mis kuulub LAU juhatuse liikme emale. See juhatuse liige on Anastasija Udalova.

Selle aasta aprillist on Läti Koosmeele erakonnaga seotud Anastasija Udalova Läti transpordimisteeriumi haldusalas oleva LAU juhatuse liige. 2014. aasta aprillist oli ta LAU hankeosakonna juhataja.

Anastasija ema Svetlana Udalova on ehitusfrma Asko AS omanik. Firma on sageli võitnud Läti idaosas asuva Latgale regiooni hankeid, kuid LAU hangetel võitjaks on Asko saanud alles pärast Anastasija LAUsse tööle asumist.

2014. aasta oktoobris võitis Asko 80 000 euro mahus hanke ning 2015. aasta mais 86 000 euro mahus hanke (hankel osaleti konsortsiumina kahe teise ettevõttega koos) ja mullu augustis lisaks 21 000 euro mahus hanke.

Svetlana Udalova on Asko juhatuse esimees ja tema abikaasa Andrejs Udalovs ainuke juhatuse liige.

Anastasija Udalova kinnitas Delfi küsimustele vastates, et ei näe selles olukorras mingit huvide konflikti. “Ei ma ei näe seda, sest ma ei ole olnud hankekomisjoni juht ega osalenud ka komisjoni töös. Komisjonid on sõltumatud,” kinnitas ta.

Läti transpordiministeeriumi pressiesindaja kinnitas, et neil ei ole informatsiooni Udalova huvide konfliktist hangetel, kuid nad teevad kõik, et sellist olukorda ei oleks.

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) tunnistas samuti, et neil puudub info Udalova võimaliku õigusriive kohta, kuid nad palusid Delfi ajakirjanikel saata neile enda käsutuses olev info.

Asko ei ole ainus Udalovite perekonnaga seotud ettevõte, mis LAU hankeid on võitnud. Selle aasta märtsis võitis V.J. M. buve 291 000 euro mahus lepingu. Hankevõit vaidlustati riigihangete järelevalve komisjonis, mis lepingu allkirjastamise ka peatas. Komisjoni otsusest ilmneb, et V.J.M buve on olnud Asko allhankija mitmetes projektides.

Svetlana Udalovale kuulub Daugavpilsis ajaleht ning veebiportaal Naš Gorod. Varem on seda ajalehte sestatud mõjuka Läti parlamendiliikme Andrejs Elksniņšiga. Uuriva ajakirjanduse saated "Nekā personīga" ja “ de facto” on mõlemad varem välja toonud Anastasija Udalova ja Elksniņši eraelulist seotust.

Nüüd on 27-aastane Anastasija meedia andmetel seotud Eesti rikkaima ärimehe Oleg Ossinovskiga.

Ossinovski on seotud Läti Raudtee endise juhi Ugis Magonise korrutsiooniskandaaliga, kus kahtlustatakse, et Magonis sai Ossinovskilt pool miljonit eurot altkäemaksu. Ossinovski on Koosmeele poliitikutelt õigusalast abi palunud.

Udalova kiired karjääriliikumised ei ole Koosmeele liikmete jaoks üllatus- teda iseloomustatakse kui erakonna parlamendifraktsiooni juhi Jānis Urbanovičsi usaldusalust. Udalova on mehe vanima tütre sõbranna.

Samas ei ole Udalovite perel kõigi Koosmeele liikmetega head suhted. Udalova isa Andrejs Udalovs oli ärimees Andris Lucatnieksi tapmiskatses süüdistatute seas. Nii Udalovs kui Lucatnieks olid Koosmeele rahastajad. 2011. ja 2012. aastal annetas Udalovs parteile ligi 12 000 eurot, Lucatnieks 2011. aastal 700 eurot.

Läti veebiportaal Kompromat on olnud süüdistuste paikapidavuse osas kahtleval seisukohal ning kirjutas, et Udalovsi kinnipidamine oli Rezekne linnapea, samuti Koosmeele liikme Aleksandrs Bartaševičsi kättemaks keskkonnaministeeriumile saadetud kaebuse eest. Kompromati ajakirjanik süüdistas linnapead ähvardamises, kuid Bartaševičs lasi omakorda algatada uurimise laimu levitamises.