Kahest rõivatootjast suurema võlakoorma all ägab mitmeid erinevaid kaubamärke nii Eestisse kui ka mujale lähiriikidesse turustav Baltika Group.
Grupi emaettevõtte AS Baltika võlg maksu- ja tolliameti ees ulatub tänase seisuga veidi üle 2,6 miljoni krooni ja suurima osa võlast (ligi 1,6 miljonit krooni) moodustab tasumata sotsiaalmaks.


Lisaks sellele ägavad võlakoorma all pea kõik gruppi kuuluvad Eesti tütarfirmad.
Grupi tootmisega tegeleva tütarettevõtte Baltika Tailor maksuvõlg riigi ees ulatub 3 365 797 kroonini ning suurima osa võlast (ligi 2,26 miljonit krooni) moodustab tasumata sotsiaalmaks.
Lisaks sellele tuleb ettevõttel tasuda ka intressivõlg, mis ulatub tänase seisuga 124 023 kroonini.
Gruppi kuuluval teisel tootmisettevõttel AS Virulasel lasub samuti maksuameti ees ligi 2,4 miljoni kroonine võlg.
2 393 114 kroonisest võlast suurima osa moodustab tasumata sotsiaalmaks, mida on kokku üle 1,6 miljoni krooni.
Tänase seisuga tuleb lisaks põhivõlale tasuda ka 116 305 krooni intresse.
Samuti Baltika Groupi kuuluval OÜ Baltmanil on riigile tasumata erinevaid makse kokku veidi üle 2,5 miljoni krooni eest. Suurima osa võlast (1 709 726 krooni) moodustab käibemaks. Võla tõttu kogunenud intressid ulatuvad Baltmanil aga 182 587 kroonini.


„Meie puhul ei ole tegemist mingisuguse erakorralise olukorraga, vaid maksumaksmispraktikaga,“ põhjendas võlgade olemasolu Baltika Groupi juhatuse esimees Meelis Milder Päevaleht Online’le.
Mehe sõnul on neil vastavasisuline kokkulepe sõlmitud ka maksuametiga. „Me maksamegi makse tulevate maksete näol ja sellepärast ripuvad ka võlad üleval,“ rõhutas Milder.


Samuti kummutas mees igasuguse väite selle kohta nagu hõljuks keerulise majandusperiood ajal oma haaret laiendanud ettevõtte kohal tõsine võlakirves.
„Baltika Group on sel viisil oma makse maksnud juba vähemalt viimased kuus aastat ja paaninaks põhjust pole.“
Kokku ulatub Baltika Groupi maksuvõlg 10 909 687 kroonini ja sellele lisandub veel 21,9 protsendiline aastaintress.
Kuna tegemist pole ettevõtluskuluga, tuleb nende intresside pealt lisaks tasuda ka tulumaksu.

Marat keeldub võlga kommenteerimast

Kui aprilli keskpaigas ulatus AS Marati maksuvõlg riigi ees ligi viie miljoni krooni suuruseks siis tänase päeva seisuga on see ületanud juba kuue miljoni krooni piiri.
6 036 785 kroonisest maksuvõlast on tänase päeva seisuga ajatatud küll kokku 1 432 755 krooni, kuid lisaks põhivõlale tuleb ettevõttel tasuda veel 227 366 krooni intresse.
Maksuvõlast suurima osa moodustavad kinnipeetud tulumaks (1 079 805 krooni) ja sotsiaalmaks (3 372 628 krooni, sellest ajatatud 1,19 miljonit krooni).


ASi Marati juhatusse kuuluvad Alo Lepp, Irina Kotovitš ja Torfinn Losvik.
Õheltki juhatuse liikmelt Päevaleht Online’l kommentaari saada ei õnnestunud.
Marati aktsionärid on äriregistri andmetel juhatuse liige Trofinn Losvik ja Eero Olavi Makkonen.