Kaks Eesti suurt rõivatootjat Baltika Group ja AS Marat võlgnevad riigile kahepeale kokku 17 miljonit krooni.

Suurema võlakoorma all ägab mitmeid kaubamärke nii Eestisse kui ka mujale lähiriikidesse turustav Baltika Group. Grupi emaettevõtte AS-i Baltika võlg maksu- ja tolliameti ees ulatub praegu veidi üle 2,6 miljoni krooni ja suurema osa võlast (ligi 1,6 miljonit krooni) moodustab tasumata sotsiaalmaks. Kogu grupi maksuvõlg on 10 909 687 krooni ja sellele lisandub veel 21,9-protsendiline aastaintress. Kuna tegemist pole ettevõtluskuluga, tuleb intresside pealt tasuda tulumaksu.

„Meie puhul ei ole tegemist mingisuguse erakorralise olukorraga, vaid maksumaksmis­praktikaga,” põhjendas suurte maksuvõlgade olemasolu Baltika Groupi juhatuse esimees Meelis Milder.

Tema sõnul on neil vastavasisuline leping sõlmitud ka maksuametiga. „Me maksamegi makse tulevate maksete näol ja sellepärast ripuvad ka võlad üleval,” rõhutas Milder. „Baltika Group on sel viisil oma makse maksnud juba vähemalt viimased kuus aastat ja paanikaks põhjust pole.”

Baltika Groupi juhatuse esimees kummutas igasugused kahtlused selle kohta, et keerulisel majandusperioodil jõuliselt oma haaret laiendanud ettevõte oleks raskustes.

Teise suure rõivatootja, AS-i Marati maksuvõlg oli aprilli keskel ligi viis miljonit krooni. Nüüd on see ületanud kuue miljoni krooni piiri. Üheltki Marati juhatuse liikmelt suure maksuvõla kohta kommentaari saada ei õnnestunud.