Parimad kohad ettevõtjast maksumaksjale leiab Araabia poolsaarelt, euroliidu liidriks on Iirimaa, vahendas PwC.

Maailmapanga ja PwC täna avaldatud 189 riigi maksukeskkondade võrdleva uuringu Paying Taxes 2015 kohaselt on Eesti maksusüsteem ettevõtjasõbralikkuselt maailmas 28. ning Euroopa Liidus 9. kohal. Võrreldes mullusega on Eesti koht maailmas paranenud nelja koha ning EL-is langenud ühe koha võrra. 

Maailma atraktiivseima maksusüsteemiga riigid on uuringu põhjal madalate määrade ja lihtsa maksusüsteemiga Araabia Ühendemiraadid, Katar, Saudi Araabia, Hongkong ja Singapur. 

Euroopa Liidu liikmesriikidest on Iirimaa järel kõige ettevõtjasõbralikuma maksusüsteemiga Taani ja Suurbritannia, järgnevad Luksemburg ja Holland. Viimase aasta jooksul on Eestist möödunud ka Läti.

Eesti on Euroopa tipus maksusüsteemi lihtsuse ja kasutajasõbralikkuse poolest: näiteks kulub uuringus kirjeldatud näidisettevõttel aastas maksude maksmisele 81 tundi, mida on kaks korda vähem kui Leedus, 2,5 korda vähem kui Lätis ning viis korda vähem kui Tšehhis. 

Samas tõmbab edetabeli kohta alla maksukoormus - uuringus võrreldud näidisettevõtte puhul oleks see Eestis kõrgem kui enamikus Euroopa Liidu uutes ja ka paljudes vanades liikmesriikides.

Eesti PwC maksunõustamise teenuseliini juht Villi Tõntson ütles, et uuringu tulemuste tõlgendamisel tuleb võtta arvesse erinevate riikide maksusüsteemide eripärasid ning eelkõige seda, kuidas jaguneb maksukoormus tööandja ja töövõtja vahel. 

„Kuna uuring mõõdab ainult tööandja poolt tasutavaid makse ja Eestis on erinevalt paljudest teistest riikidest suurem osa tööjõumaksudest ettevõtte, mitte töötaja kanda, siis see tingib ka Eesti tagasihoidliku koha maksukoormuse edetabelis. Liites kokku nii tööandja kui töövõtja poolt tasutavad maksud, ei oleks pilt nii halb.“ 

Samas möönis Villi Tõntson, et kõrged tööjõumaksud on kindlasti valdkond, mis pärsib hetkel Eesti konkurentsivõimet. „Arvestades, et mitmed erakonnad on oma valimislubadustes lubanud tööjõumakse kärpida, jääb üle loota, et need lubadused millalgi ka teoks saavad,“ märkis ta.