Eesti kasutab fondi vahendeid toiduabi andmiseks ning esmatarbevahendite soetamise riiklike abikavade täiendamiseks. Rahaga leevendatakse kõige suuremas kitsikuses elavate inimeste toidukulusid eelkõige talvel, kui nad peavad toime tulema ka suurte küttekuludega. Programmi toel vähendatakse ja hoitakse ära ka toidujäätmete tekkimist, sest toetatakse ka vabatahtlike toiduannetuste kogumist ja jagamist.

Riigihanke toidu ostmiseks korraldab Eesti sotsiaalministeerium.

Toiduabi jagamise ja annetuste kogumisega tegelevad partnerorganisatsioonid, et toit ja esmatarbevahendid jõuaksid kõikide abivajajateni, sh piiratud liikumisvõimalustega ja kaugetes maapiirkondades elavate inimesteni.

Toiduabi täiendamiseks ette nähtud meetmeid puudust kannatavate inimeste paremaks kaasamiseks ühiskondlikku ellu rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist ning riiklikust ja kohalike omavalitsuste eelarvest.

Euroopa abifond enim puudust kannatavate inimeste jaoks loodi 2014. aasta jaanuaris ning selle eesmärk on murda vaesuse ja kitsikuse nõiaring, pakkudes mitterahalist abi inimestele, kes elavad Euroopa Liidus kõige suuremas kitsikuses. Abi antakse kõigis 28 liikmesriigis ning selle saajateks on nii üksikisikud, perekonnad, leibkonnad kui ka elanikerühmad. Abi koosneb toidust, riietest ja muudest esmatarbevahenditest, nagu kingad, seep ja šampoon. Raha võib kasutada ka ühiskondliku lõimumise hõlbustamiseks.