Brexiti tõttu on Euroopa Liidul eelarves auk, mis tuleb mingil moel täita või prioriteedid üle vaadata, tõdeti neljapäeval Brüssselis Kaljulaidi ja Junckeri kohtumisel, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Eesti otsustas juba eelmise aasta juunis valitsuse tasemel, et me panustame Euroopa Liidu eelarvesse rohkem.

"Eestil, kes ise maksab ühe euro sisse, saab neli tagasi, on raske. Ütleme, Eestil ei ole sobilik esimesena hakata kuulutama seda, et kõik peavad nüüd juurde maksma, sest on liikmesriigid, kes aastakümneid, kes kogu aeg on maksnud sisse rohkem kui tagasi on saanud," rääkis välisministeeriumi asekantsler Matti Maasikas.

"Kui eelarve maht jääks selliseks nagu täna, siis meie sissemakse seetõttu kasvaks, sest me oleksime suhteliselt jõukamad ja üks rikas sissemaksja on lahkunud. Ma ei tahaks täpset numbrit öelda, aga see sissemakse võib kasvada suurusjärgus viiendiku võrra," ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna asejuht Pille Pruunsild.

Seega, kui Eesti sissemakse Euroopa Liidu eealrvesse on praegu umbes 200 miljonit, tõuseks see tulevikus umbes 250 miljonile.