Mägil ei ole kunagi varem ajakirjandusäriga vähimaidki kokkupuuteid olnud. Seetõttu ei ole tõenäoline, et ta hakkaks Lätis ise reaalselt Lätis meediaäri ajama.

Linnamäe valdusfirma UP Invest ostis Läti suurima uudisteagentuuri LETA, kuid Läti konkurentsiametilt tehinguks loa saamiseks tuleb UP Investil loobuda talle läbi firmade kuuluvast osalusest BNSi Läti tütarfirmas.

„Kuna meie nõustajad ütlesid väga selgelt, et me ei saa omada mõlemat ettevõtet, siis see on ainus põhjus, miks me BNSi Läti tütarfirma müüki panime,“ selgitas UP Investi juhatuse liige Sven Nuutmann Äripäevale.

Arno Mägi ütles Äripäevale, et viimased kümme aastat, kui ta pankrotihalduri tööd enam ei tee, on ta investeerimisvõimalusi otsides ringi vaadanud. „Natuke igav hakkas ja tahtsin midagi huvitavat teha,“ märkis ta. Nüüd selline võimalus kolleegide kaudu tekkis ning kui kõik läheb plaanide järgi, siis on Mägi selle aasta juulis asutatud AMP Investeeringud OÜ juba septembri algusest Läti meediaturul osaline.

See ei ole Linnamäel esimene Baltikumi meediaturul ette võetud vigur. Ärileht kirjutas hiljuti, et Leedu konkurentsiamet alustas Margus Linnamäe Eesti Meedia suhtes menetlust. Konkurentsiamet kohustas Eesti Meediat, kes omandas kontrolli AllePal OÜ üle, saatma informatsiooni oma domineeriva positsiooni kohta, teatas amet.

Eesti Meedia peitis oma senise osaluse kohalikus ajakirjade kirjastuses Hollandisse, mistõttu sai omandada kuulutusteportaalid ilma koondumisavaldust esitamata, kuna omandava ettevõtte käive jäi alla seaduses määratud piiri.

17. detsembril 2014 informeeris Eesti Meedia Leedu konkurentsiametit, et nende tütarfirma OÜ Classify omandas 100% AllePal OÜ aktsiatest. Koos portaalidega www.aruodas.lt, www.autogidas.lt, www.autoplius.lt, www.domoplius.lt, www.skelbiu.lt ja teised, muutusid nad seotud majandusüksuseks.

Kuna selline turujõu kontsentratsioon tekitas küsimusi konkurentsiametis ja teisteski turuosalistes, küsitles konkurentsiamet turuosalisi ja analüüsis täiendavalt kuulutusteportaale. Esialgsel hinnangul lõi Eesti Meedia domineeriva positsiooni. Nüüd peab konkurentsiamet hindama, ega Eesti Meedia domineeriv positsioon ei avalda turuosalistele ja tarbijatele negatiivset mõju.

Eelmisel aastal omandas Eesti Meedia ehk Margus Linnamäe suure tüki Leedu ja Eesti kuulutusportaalide turust. Vahest oleks koondumise heaks kiitnud, võib-olla mitte. Ei saa välistada, et oleks sunnitud näiteks müüma ühte portaali, et saada luba teiste omandamiseks.

Mullu detsembri alguses müüs Eesti Meedia maha suurema osa oma senisest Leedu-ärist, ajakirjade kirjastuse Žurnalų Leidybos Grupę. Ostjaks oli Hollandi ettevõte STAK Kemplake. Kas nende ettevõtete üle omab võimu Eesti Meedia, võib vaid kahtlustada. Igatahes ei satutud nii taas Leedu konkurentsiameti orbiiti.

Leedus võidi ületada seaduses sätestatud käibepiirid ja seepärast oleks tehing pidanud käima läbi sealse konkurentsiameti heakskiidu. Seepärast müüdi või „müüdi teeseldud tehinguga“ seal osa ärist Hollandisse maha. Mida võib Leedu konkurentsiameti uurimine välja tuua ja kas selle tagajärjel võivad tulla ettevõttele trahvid, näitab tulevik.