Halinga farmi jaanuarist märtsini ning juulist novembrini juhtinud Laanemetsa tasu seitsme kuu eest oli üle 126 000 euro, millest 105 640 eurot jõuti ka välja maksta. Hagiavalduses kirjeldatakse, et piimahinna languse järel vajalikke muutusi tegevjuht ettevõttes ellu ei viinud.

Ettevõtte nõukogu esimehe Teet Mõtte sõnul ei töötanud Laanemets välja ega viinud ellu kokku lepitud tegevuskavasid, ei tegelenud noorkarjaga, ei kasvatanud toodangut, ei tegelenud maarendilepingutega ega korraldanud partneritega lepingulisi suhteid. “Kui Laanemets teatas 23. novembril, et tal ettevõtte juhina puudub kavatsus oma tegevusest nõukogule aru anda, siis oli temaga sõlmitud käsunduslepingu ülesütlemine ainuvõimalik valik,” lisas nõukogu esimees.

Lisaks on OÜ Halinga esitanud Advokatuuri kaebuse ettevõtte saneerimisnõustaja Veikko Toomere peale, kes seadis ennast huvide konflikti olukorda. Laanemets kaasas oma kauaaegse juriidilise nõustaja ja tuttava Veikko Toomere ka OÜ-sse Halinga, esmalt õigusabi osutajana ning hiljem ka saneerimisnõustajana.
Tänaseks on Veikko Toomere esitanud kohtule ka nõusoleku ettevõtte ajutiseks pankrotihalduriks asumiseks.

Nõukogu esimehe Teet Mõtte sõnul võimaldas saneerimisnõustaja teadlikult teenida oma tuttaval Agu Laanemetsal saneeritavast ettevõttest ebamõistlikult suurt tasu seejuures nõudmata juhatajalt saneerimiskava täitmist. Seetõttu taotleb OÜ Halinga kohtult saneerimisnõustaja vahetust.

“Uue juhtkonna hinnangul lasti eelmisel aastal asjadel lihtsalt kulgeda ning oodati pankrotti. Kuna saneerimisnõustaja on avaldanud soovi saada hoopis ettevõtte ajutiseks halduriks pankroti menetluses, mis võimaldab tal teenida tulu 15% pankrotivara müügist, siis on küsitav tema motivatsioon saneerimise abil pankrotti vältida,” selgitas Mõtte. “Lisaks annaks ajutise halduri positsioon Toomerele võimaluse võtta tagasi Halinga hagi Agu Laanemetsale kuuluva OÜ Obama vastu.”

Halinga piimafarmi saneerimine algas möödunud aasta aprillis ning alates juulist tegutses Agu Laanemets ettevõtte juhatuses ainuisikuliselt.