2006. aastal rajati Estonian Cell Kundasse täiesti tühjale kohale. See on üks Eesti ajaloo suuremaid ühekordseid investeeringuid – tehase rajamine läks maksma 153 miljonit eurot.

Tehases toodetakse haava puitmassi, mis rändab erinevatesse Euroopa riikidesse ja Aasiasse. Toota võiks enamgi, kuid Estonian Cellil on kukil koorem, mida omanikfirma Heinzel Group ei suutnud 2006. aastal tehast avades kuidagi ette näha.

Kui kulutad aastas elektrile umbes 15 miljonit eurot, oled elektrihinna tõusu vastu eriti tundlik. Eesti puhul on nii elektri kui ka gaasi hind 2006. aastaga võrreldes tõusnud üle 2,5 korra.

Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe rääkis Ärilehele, et nad ostavad oma aastasest elektrikogusest 75% fikseeritud hinnaga. Ülejäänud tuleb igapäevaselt börsilt. "Tunnis teeb see keskmiselt 6-8 megavatti börsilt ostetud elektrit," ütleb Lahe.

Täna, 20. juulil maksab Eestis elekter 11 tunni vältel 203 eurot megavatt-tunni eest. Teisisõnu, Eesti suurim elektritarbija maksab täna börsilt ostetud elektri eest kuni 1600 eurot tunnis. Seega, üheteistkümne tunni elektriarve tuleb Cellile halvimal juhul kuni 17 600 eurot.

Samas ei pea Lahe mõistlikuks nii lühiajaliste hinnakõikumiste tõttu tehase töörežiimi muuta, sest vastasel korral võib klientide tellimuste õigeaegne täitmine ohtu sattuda.