Kuigi majandusministeeriumi infovahendaja volitused kaotanud BMW tehase projekti Eestisse tooja Willi Martens on viimased päevad intensiivselt otsinud kontakti Eesti esindajatega, üritavad kõik temaga seotud instantsid temast eemalduda.

Martens soovis eile kohtuda peaminister Mart Laari ning rahandusminister Siim Kallasega, kuid ministrid keeldusid temaga kokku saamast.

ÄRIMEHELE MITTEKOHASED AVALDUSED. Valitsuse pressinõuniku Priit Põikliku väitel on see loomulik, et peaminister ei kohtu ühegi isikuga, kes esineb ärimehele mittekohaste avaldustega ning kellelt on ära võetud volitused. “Niimoodi asju ei aeta,” lisas Põiklik.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Hanna Hinrikus ütles samuti, et ministri päevakavas kokkusaamist ei olnud.

“Tean, et Martens otsis kontakti rahandusministri nõuniku Madis Mülleriga,” rääkis Hinrikus. Müller teatas kokkusaamise mittetoimumisest. Sama teatasid majandusministeerium ning teede- ja sideministeerium.

Martens kinnitas eile koostööd ja kompromisse presidendi majandusnõuniku Andrus Alberiga, mida viimane ei tunnista. “Oleme projektiga seotud vaid presidendi kirja kaudu, mingeid kompromisse meie vahel ei saa olla,” rääkis Alber. Pidime olema äraootaval seisukohal kuni kolmapäevani, mil BMW pidavat andma infot konkursi edasise käigu kohta, lisas Alber.

Eesti suursaadiku Saksamaal Riina Kionka väitel on ta majandusministri nõuniku Merike Kompuse järel teine infokanal BMW küsimustes.

“Willi Martens jagas informatsiooni küll BMW-ga, kuid mitte Eestiga. Möödas on viis-kuus nädalat ning see on olnud täielik auk,” rääkis Kionka.

SUURSAADIK TAUNIB. Ka Kionka väitel ei täitnud Martens oma infovahendaja rolli. “Kavatseme BMW-lt sellel nädalal uurida Eesti olukorda BMW tehase konkursil,” kinnitas Kionka. Ta möönis, et Martensi eemaldamine võib põhjustada suhtlemistrepil paari sammu taandumise.

Eile Martensiga kohtunud Eestis BMW-de müügiga tegeleva United Motorsi müügi- ja turundusjuht Toomas Pärna meelest ei saa seda normaalseks pidada, et ärimees vahendab suurkorporatsiooni mingisse riiki. “Raske öelda, kas Martens on usaldusväärne, kuid mõne itaallase kombel petiseks teda nimetada ei saa,” rääkis Pärna. “Enam ei saa öelda kummal poolel oleme.”

Aastatel 1992 - 1996 viis Martens Tallinna Väikelastekodule autokoormatäisi lastetarbeid ning ettevõtte Meyra kaasabil Võru Haigla üksusele ratastoole. Vastavad asutused kuulsid juhatuse mitmekordse muutumise järel Willi Martensi nime esimest korda ning neid fakte kommenteerida ei osanud.

Pressiga suhtlemisel on Martens appi võtnud Eesti EXPO paviljoni looja ja Produktsiooni Grupi omaniku Andrus Kõresaare. Kõresaar valiti välja BMW-le visuaalse Eestit tutvustava materjali kokkupanijaks. See 20 000 Saksa marka maksnud projekt on nüüdseks seiskunud. Kõresaar peab Martensit usaldusväärseks inimeseks.