Eesti Talleks ja Austria veoautode tootja Steyr Nutzfahrzeuge AG kirjutasid eile alla eelkokkuleppele Steyr veoautode ehitamiseks Eestis.

Esimene Eesti Talleksis monteeritud veoauto peaks valmima järgmise aasta alguses.

Steyr AG rahvusvahelise projekti müügijuhi Arthur Haini sõnul on Eesti Talleksil veoautode tootmiseks võrreldes mõne muu siinse firmaga kõige paremad tingimused.

Haini arvates võiks veoki detailidest ja agregaatidest umbes 20 protsenti olla tulevikus valmistatud Eestis. Selleks tahetakse luua kontakte mitme Eesti ettevõttega, pakkudes neile erinevaid allhanketöid. Mitme firmaga on juba eelläbirääkimisi peetud. Esialgu tuuakse aga kõik agregaadid Austriast.

Eesti Talleksi innovatsioonidirektori Jüri Riivesi sõnul loodetakse põhitootmisega alustada 1997. aasta alguses. Toodangu mahuks on planeeritud kuni 600 autot aastas. Välistatud pole suurtel investeeringutel baseeruv tootmine, kuid ühe võimalusena nähakse ka pikaajalist edasiliikumist, ütles Riives. Tema sõnul peaks investeeringute maht selguma lähiaegadel.

Arthur Hain on eelnevas usutluses öelnud, et tema arvates oleks maksimaalne investeeringute maht 22 miljonit krooni.

Eestis valmistatud veokeid tahetakse hakata turustama Balti riikides ja meie lähiregioonis (Soomes, Lääne-Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes). Nende turuhind peaks kujunema kuni 25 protsenti Austria tehase toodangust odavamaks.

Praegu on veel lahtine, milliseid Steyri veokeid hakatakse Eestis monteerima. Võimalike variantidena nähakse 8-, 13- ja 15-tonnise täismassiga veokeid. "Kõigi nende üheaegne monteerimine oleks aga liialt keeruline ja kulukas," lisas Riives. Haini sõnul paneb selle paika turunõudlus. ühe suunana nähakse ka sõjaväeotstarbeliste veokite tootmist.

Enne tootmise alustamist tahab Eesti Talleks alustada uute ja kasutatud veokite müügiga ning organiseerida siin korralik teenindus.

Autoregistri andmetel on Eestis registreeritud 50 tuhat veoautot, millest sõidukorras on 12 tuhat. Keskmise täismassiga veokid, mida ka Steyr toodab, on Eestis peamiselt vene päritolu ning neid on umbes 40 protsenti.

Steyr alustas oma tegevust traktorite valmistajana, kuid hiljem teiste ettevõtetega liitudes laienes nende toodete nomenklatuur relvadest ja jalgratastest veoautode ning tankideni. Tänaseks on Steyr Nutzfahrzeuge AG spetsialiseerunud vaid veoautode tootmisele ning muutunud eraldiseisvaks ettevõtteks. Steyri mullune käive oli ligi 8 miljardit krooni.

Steyr on spetsialiseerunud eelkõige eriotstarbeliste veomasinate tootmisele. Valmistatakse keskkandevõimega kogukaalult 8-18-tonniseid veoautosid ning 18-40-tonniseid raskeveokeid. Toodetakse nii tsiviil-, kui ka sõjaväe-otstarbelisi masinaid.

RAIVO MURDE