Tänavu sõitis esimene rapsilaev Soome möödunud reedel ja teine laev üleeile. Soome laev Josefine hakkab Eesti ja Soome vahet sõitma kaks korda nädalas ning väljub neljal korral Pärnu ja kolmel korral Kunda sadamast. Üks laev mahutab keskmiselt 600 tonni rapsi. Nii saab Soome firmale Midalo realiseeritud lepinguline kogus 4000 tonni rapsi, ütles Vooremaale Kesk-Eesti Õlikultuuride Ühistu tegevesimees Ülo Väljaots.

Seoses ASi Werol Tehased õlitööstuse käivitamisega Painkülas on Soome osatähtsus Eesti rapsiturul vähenenud ligi 40 protsenti. ASi Werol Tehased õlitööstuse direktor Enn Pajupuu ütles, et tehas tahab nüüdsest kuni 2001. aasta augustini toime tulla kodumaise toorainega.

"Praeguseks oleme kokku ostnud 12.000-13.000 tonni Eestimaal kasvatatud rapsi. Meie aastane vajadus on aga 60.000 tonni, praeguseks on meil ladudes kuu aja rapsivarud," ütles Pajupuu.

Painküla õlitööstusele müüdavad kogused on võrreldes möödunud aastaga suurenenud, millest võib järeldada rapsikasvatuse mahu kasvu või turu valikut ASi Werol Tehased kasuks," lisas Pajupuu.

Tänavu oli õlikultuuride saak väga varieeruv. Nii kõigub Jõgevamaal keskmine rapsisaak hektarilt 500 kilogrammi ja 3 tonni vahel, ütles Väljaots.

Esmakordselt kasvatasid Kesk-Eesti Õlikultuuride Ühistu liikmed tänavu Saksamaalt pärit rapsisorti Bolero.