Eesti Telekomi raadiovõrgu ja transmissiooni osakonna juhataja Ermo Polma sõnul plaanib ettevõte tänavu paigaldada 620 tugijaama. Selle töö käigus vahetatakse ümber vanu ja paigaldatakse uusi tugijaamu, et tihendada levi ning parandada hoonete siselevi.

„620 on väga suur number kui arvestada seda, et meil on üldse kokku 3500 tugijaama. Panustame üheaegselt nii 2G, 3G kui 4G võrgu arendamisse.“ Polma sõnul viiakse sel aastal läbi üsna mahukas töö 2G võrgus, kuhu lisatakse 200 tugijaama.

„Kuigi võib tunduda, et 4G ajastul ei pea enam 2G-st rääkima, pole see päris nii, kuna just 2G baasil jookseb suur osa kõnesidest. 4G võrgus kõneteenust hetkel ei olegi, nii et kõne tegemiseks läheb telefon 4G võrgust 2G või 3G võrku. Meie klientide jaoks on oluline nii kvaliteetne kõne- kui ka andmeside. Sestap arendamegi uuemate tehnoloogiatega paralleelselt ka vanemaid tehnoloogiaid.“

Kuna tänapäeva hooned ehitatakse väga soojapidavateks ja kasutatavad materjalid blokeerivad mobiililevi, panustab ettevõte ka hoonete siselevi parandamisse.

„Hoonete siselevi parandamiseks paigaldame sel aastal ligikaudu 150 vahejaama ehk repiiterit. Head siselevi toetab ka meie võrguehituse strateegia: kiirust ja mahtu võimaldavaid kõrgeid sagedusi täiendame madalate sagedustega, mis läbivad paremini takistusi ning tagavad mobiililevi jõudmise hoonetesse,“ selgitas Polma.

Mobiilse interneti ja kvaliteetse andmeside tagamiseks paigaldab Eesti Telekom 2015. aastal ka 250 erineva sagedusega (800, 1800, 2600 MHz) 4G tugijaama. Osa neist jaamadest on siselevi parandamiseks, teised leviala suurendamiseks ja võrku täiendava mahu lisamiseks.

„Töötame iga päev selle nimel, et meil oleks kaasaegseim ja parim mobiilivõrk Eestis. Siiani on töö ka vilja kandnud ja seda kinnitavad ka Tehnilise Järelevalve Ameti jaanuarikuised mõõtmised, millest selgus, et EMT-l on Eesti mobiilioperaatoritest suurim keskmine allalaadimiskiirus - 46,1 Mbit/s,“ lisas Polma.

Veebruaris viis uuringufirma Mindshare läbi küsitluse, mille järgi soovis kaks kolmandikku vastajaist eelkõige seda, et arvutis ja nutitelefonis oleks kiire internet. Üha enam kasvab video, televisiooni, muusika ja muu suuremahulise sisu osakaal. Polma sõnul nõuab kasvavate nõudmiste rahuldamine ka suuri investeeringuid.

EMT 4G võrk katab täna Eestit 97% ning 3G võrk 96% ulatuses. „Kui protsente vaadata, võib tekkida küsimus, et mis siin enam võrku ehitada ja investeerida – kõik on ju peaaegu valmis. Nii see siiski pole – mobiililevi on nagu Tallinna linn, mis ei saa kunagi valmis. Tehnoloogia areneb kiiresti ja sestap tuleb vanemaid seadmeid pidevalt uuemate vastu välja vahetada. Seda me igapäevaselt teemegi,“ lausus Polma.