Mitmed Eesti toiduainetööstused selgitavad uutele eksportturgudele minemist euroliidu laienemisega ning sellest tuleneva kergema asjaajamisega.

Piimandusühistu E-Piim juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et Eesti saamine osaks Euroopa Liidu turust oli ettevõttele hea uudis, sest see andis võimaluse oma toodetega Põhjamaade turule, Soome ja Rootsi tungida. “Skandinaavias on juustu hind üks kõrgemaid Euroopas. Seetõttu on see turg meie jaoks atraktiivne,” põhjendas Murakas. Praegu teeb E-Piim ettevalmistusi Soome ja Rootsi turule minekuks, ettevõtte tooted jõuavad nimetatud riikides müüki septembris.

Aastaid eksportinud

E-Piim on juba aastaid oma toodangut eksportinud Hollandisse, Saksamaale ja Itaaliasse.

Murakase sõnul oli enne 1. maid kaubandusturg komplitseeritud ning Skandinaavia turule minek oma toodetega oli raske. “Euroopa Liitu astumine avardas tunduvalt meie võimalusi,” märkis Murakas. Kuigi analoogsete toodete hinnad on Skandinaavias tunduvalt kallimad kui Eestis, ei maksa sealsed kaupmehed siinsetele tootjatele siiski sama kõrget hinda kui oma riigi tootjatele.

Soome, Rootsi ning Baltikumi turule kavatseb toodangut müüma hakata ka Nõo Lihatööstus. Ettevõtte juht Toomas Kruustükk ütles, et nimetatud samm võetakse ette sel aastal.

Valga Lihatööstus tutvustas soomlastele oma tooteid mai alguses Helsingis. “Oleme Soome turule mineku üle plaane pidanud, kuid seni pole veel konkreetseks läinud,” sõnas Valga Lihatööstuse juhatuse esimees Elmut Paavel. Samas pole ettevõte Soome turule mineku plaane maha matnud ning hetkel otsitakse inimest, kes asjaga tegelema hakkaks. Valga Lihatööstus näeb võimalust minna põhjanaabrite turule 3-4 tootega. “Tundub, et soomlastele lähevad grillvorstid hästi peale,” lausus Paavel.

Kui Soome turule minek pole kindel, siis Läti turule soovib Valga Lihatööstus laieneda paari nädala jooksul. Lätti minnakse 15–20 tootega ning ettevõte saab esindatud olema kõigis suuremates ketikauplustes.

Elmut Paaveli sõnul ei ole ettevõtte uutele turgudele minek otseselt seotud Eesti astumisega Euroopa Liitu.

Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse nõukogu esimehe Ahti Viilupi sõnul on ettevõte Soome turule toodangut müünud juba üle aasta. Samas tõdes ta, et pärast 1. maid on kauba saatmine Euroopa Liidu riikidesse endisest hõlpsam. See omakorda aitab kaasa eksporditavate koguste suurenemisele. “Meie tooted on Soomes tuntud ning asi liigub tõusu suunas,” ütles Viilup.

Lisaks Soomele ekspordib Saaremaa Liha- ja Piimatööstus piimapulbrit Hollandisse.

Head võimalused

Rakvere Lihakombinaadi (RLK) juhatuse esimees Olle Horm ütles, et kuna ettevõtte suuromanik on Soome ettevõte, siis Soome turule firma oma tooteid müüa ei kavatse. Samas tõdes ka Horm, et Eesti ühinemine EL-iga avardab ettevõtte võimalusi toodangut suurel ühisturul müüa. RLK näeb häid võimalusi külmutatud ja tükeldatud sealiha müügi osas. “Meie liha on välja jõudnud isegi Kreekasse ja Itaaliasse,” sõnas Horm.

Tallinna Piimatööstust algul hoiatati

Tallinna Piimatööstuse juhi Kadi Lamboti sõnul oli ettevõtte Soome turule mineku tähtajaks 1. mai. Järgmisena võetakse sihiks Venemaa turg.

“Esimesel EL-i astumise päeval läksid meie tooted Soome poole teele. Meid isegi hoiatati, et ärge esimesel kolmel päeval oma külmaautodega seda teekonda ette võtke, sest piiridel ja tollis pole teadmised uuest situatsioonist veel juurdunud. Tallinna Piimatööstuse kogemused olid aga positiivsed ning erilisi probleeme ei tekkinud,” ütles Lambot.

TPT müüb tooteid Rainbow kaubamärgi all. Tegemist on Soome oma kaubamärgiga, mida on Soomes juba aastaid müüdud. “Läbirääkimistel partneriga leppisime kohe kokku, et esimeses etapis siseneme turule Rainbow kaubamärgi all ning teises etapis juba oma kaubamärgiga. Teine etapp peaks käivituma sügis-talvel, täpsed ajad selguvad lähikuudel,” selgitas Lambot.

Samas ei vaata TPT ainult Soome poole, vaid potentsiaalseid välisturge laiemalt – Rootsit, Tšehhit ja ka teisi riike. Kaugemad turud on põhiliselt huvitatud meie sulatatud juustudest ja juustusigaritest,” ütles Lambot. Tema sõnul on pärast 1. maid kogu asjaajamine muutunud tunduvalt lihtsamaks.