Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimehe Sven Matsi sõnul seadis puitmajade tootmise sektor endale mullu uue eesmärgi. "Kui viie rikkama riigi hulka jőudmise plaan oli ehk pisut liiga ambitsioonikas, siis Eesti puitmajasektori soov kuuluda Euroopa viie suurima puitmaju tootva riigi hulka on vägagi reaalne," ütles ta liidu pressiteate vahendusel.

Saksamaa, Inglismaa ja Rootsi majanduse tugevust ning tootmissektori vőimekust analüüsides ei ole Eesti väiksuse juures nende riikidega tootmismahtudes konkureerida reaalne, teatas puitmajaliit. Puitmaju valmistatakse neis riikides juba praegu vastavalt 1,8 miljardi, 1,4 miljardi ning 1,3 miljardi euro väärtuses aastas.

"Ühe sammu oma eesmärgi täitmise suunas oleme tänaseks astunud - Eesti puitmajasektor möödus eelmisel aastal kogutoodangu arvestuses Norrast," ütles Mats. "Kui jőuline kasv jätkub, on reaalne, et ületame tulevikus meist täna eespool olevaid riike nagu Soome, Austria ja Itaalia, kelle tootmismahud jäävad vahemikku 341 kuni 652 miljonit eurot aastas."

Eurostati andmetel suurenes Eesti puitmajade eksport 2015. aastal 20,2 protsenti, kasvades 2014. aasta 238 miljoni euro tasemelt 2015. aastaks 286 miljoni euroni.

Eesti puitmajaklastri juhi Lauri Kivili sõnul suutsid kümne suurima puitmajade eksportööri arvestuses mullu eksporti kasvatada kőigest kolm riiki - Eesti, Leedu ja Poola.

Leedu ja Poola majatootjate jőulist kasvu tunnetavad reaalselt ka Eesti puitmajatootjad. "Meie peamistel sihtturgudel on vähe neid hankeid, kus meie majatootjad nende riikide ettevőtetega konkureerima ei pea," ütles ta.

Euroopa puitmajatööstuse kogutoodangu maht oli mullu 7,74 miljardit eurot. Eesti puitmajasektori mullune toodangu kogumaht Eurostati andmetel on 318 miljonit eurot, mis moodustab kogu Euroopa tootmismahust 4,1%.