EHRLi juhatuse esimehe Verni Loodmaa sõnul ei saa Statistikaameti 2015. aasta andmete põhjal öelda, et Eesti ei ole turistide jaoks huvitav riik, kuid ülevaade sisaldab selgeid ohumärke.

„Välisturistide koguarvu vähenemine 2015 aastal on väga ärevust tekitav. Peame end senisest veel aktiivsemalt maailmaturul tutvustama. EAS-i koordineerimisel ja ühiste võimaluste piires on seda seni tehtud ja tehakse kindlasti ka edaspidi, kuid me ei saa silmi sulgeda, et üks olulisemaid argumente riikide külastamisel on siiski hinna komponent. Turistide arvu langus on tingitud meie peamiste eksporditurgude Soome ja Venemaa majanduste madalseisust ja siin ei ole kahjuks näha ühtegi paranemise märki. Selles olukorras majutusasutuste hindade tõstmine ei ole võimalik," sõnas Loodmaa.

Samal ajal on kogu majutusasutuste teenuseid kasutanud inimeste arv ühe protsendi võrra kasvanud ja seda kohaliku elanikkonna arvelt. „Meil on väga hea meel, et Eesti inimesed reisivad senisest rohkem riigisiseselt. On kiiduväärt, et järjest enam korraldatakse väljaspool pealinna erinevaid kultuuri- ja spordiüritusi, mis motiveerib Eestimaad avastama. Samaaaegselt on aga meie strateegiline probleem välisturistide langus, mille trendi jätkumist näeme ka 2016. aastal. Eesti majanduse ja sealtkaudu kogu ühiskonna käekäik sõltub suuresti sellest, kui edukad on meie ettevõtted eksporditurgudel. Vajame hädasti lisainvesteeringuid ning vajame täiendavaid turiste," lisas Loodmaa.

Kujunenud olukorras hakkab EHRL koos oma partneritega lähiajal taas ette valmistama pöördumisi Vabariigi Valitsuse ja Riigikogu poole ettepanekuga lükata majutusasutuste käibemaksu 50 protsendiline tõus edasi. Langeva turu tingimustes on vaja teha jõupingutusi, et turiste Eestisse meelitada, mitte vastupidi.