Eesti paneb infrastruktuuri müüki

Erastamisagentuuri (EEA) nõukogu pani paika järgmise aasta riigivara erastamise programmi, ütles nõukogu aseesimees Ants Leemets.

Leemts ütles, et pole kindel, kas programmi lülitatud ettevõtted ka järgmisel aastal maha müüakse.

Nõukogu kavandab Leemetsa sõnul riigiettevõtete Eesti Energia, Eesti Põlevkivi, Tallinna Sadam, Eesti Raudtee ja Eesti Telekom erastamist.

Nelja ettevõtte - Eesti Energia, Eesti Raudtee, Tallinna Sadama ja Eesti Telekomi - erastamise ettevalmistamiseks vajaliku raha saab Eesti PHARE abiprogrammilt.

Leemetsa sõnul ei toeta EEA nõukogu Eesti Posti lülitamist järgmise aasta erastamisprogrammi, kuid ei välista ettevõtte ümberkorraldamist. Nõukogu ei pidanud otstarbekaks lülitada programmi ka Rakvere ja Moe piirutusetehast. Liviko erastamise suhtes läksid nõukogu liikmete arvamused lahku ja ettevõtte erastamise otsustab valitsus.

Nõukogu toetas rahandusministri ettepanekut jätta Eesti Loto järgmise aasta erastamisprogrammist välja. Kuna tegemist on oluliste objektidega, teeb lõpliku otsuse valitsus.

VISA on Eestis soositud

Eesti ühispank on oktoobri lõpu seisuga väljastanud 5015 ühispanga VISA kaarti, ütles panga kaardiosakonna spetsialist Rando Siimon.

Siimoni sõnul on pank 31. oktoobri seisuga välja andnud 4344 VISA Electron ning 671 VISA Classic kaarti. Detsembris loodab ühispank kasutusele võtta ka VISA Gold kaardi.

Järgmisel aastal kavatseb ühispank väljastada VISA noortekaardi, mida saab kasutada ainult sularahaautomaadis.

GSM-võrk laienes Tallinn-Pärnu maanteele

Eilsest töötab kogu Tallinn-Pärnu maanteel Eesti Mobiiltelefoni (EMT) GSM-mobiilsidevõrk.

EMT teenindusbüroo juhataja Aime Meentalo sõnul kavatseb firma lähitulevikus käivitada GSM-sidevõrgu Paides.

EMT kavatseb lähima viie aasta jooksul GSM- ja NMT 450-mobiilsidevõr= gu arengusse investeerida üle poole miljardi krooni.

EMT GSM-mobiilsidevõrk alustas tänavu 31. jaanuaril; praeguseks on kliente üle 8500.

Pangad püüavad sotsiaalfondi raha

Täna on viimane päev, mil kommertspangad saavad esitada pakkumise sotsiaalfondi vabade vahendite teenindamiseks.

Seejärel jääb sotsiaalfondi paigutamise töörühmal kümme päeva, et leida sotsiaalkindlustusametit rahuldavad pakkumised, ütles ameti peadirektor Ado Viik.

Viigi sõnul otsustab töörühm minimaalse riski ning samal ajal kõrge intressiga pakkumise kasuks. Praegu haldab sotsiaalfondi vahendeid Hoiupank. Sotsiaalkindlustusameti andmeil oli 1. oktoobri seisuga sotsiaalfondi arvel 493 miljonit ja sihtkapitalifondides 161,8 miljonit krooni, millest 95,1 miljonit krooni kuulus pensioni sihtkapitali ning 66,7 miljonit krooni tööhõive sihtkapitali.

Baltic News Service

Võibolla leiab Dvigatel endale täna ostja

Eesti Erastamisagentuur (EEA) ja kuuest firmast koosnev konsortsium sõlmivad RAS Dvigateli erastamislepingu hiljemalt täna.

Erastamisagentuuri avalike suhete osakonna juhataja Marko Kadanik ütles, et kui täna lepingule alla ei kirjutata, loeb EEA nõukogu volitused konkreetse lepingu sõlmimiseks tühistatuks.

Septembri lõpus andis EEA nõukogu agentuurile volitused pool aastat erastamisnimekirjas oodanud Dvigateli müümiseks kuuest ettevõttest koosnevale konsortsiumile.

Ametlikult kinnitamata andmetel moodustavad Dvigateli erastamiseks loodud konsortsiumi AS Mainor (osalus 23 protsenti), AS Wam & Son (23 protsenti), AS DviTal (19 protsenti), AS Eesti Talleks (10 protsenti), Tallinna Pank (10 protsenti) ja AS Eesti Gaas (5 protsenti).

Dvigateli rahandusdirektor Ants Pilving ütles, et veel ei ole selge, kas täna õnnestub lepingule alla kirjutada, sest garantiisid tuleb täpsustada. Tema sõnul on veel lahendamata ka Dvigateli elamufondi saatus.

Baltic News Service/EPL